Europa, în corzi. Drama imigranților africani se intensifică

Europa, în corzi. Drama imigranților africani se intensifică

Europa este „șocată” de tragedia imigranților și a convocat o reuniune de urgență a miniștrilor de Interne și Externe, pentru a căuta soluții.

Cancelarul german, Angela Merkel, este „bulversată” de drama naufragiilor din Marea Mediterană, în care și-au pierdut viața sute de imigranți, şi cere răspunsuri din partea Europei, potrivit purtătorului său de cuvânt, Steffen Seibert. În noaptea de sâmbătă spre duminică, o ambarcațiune cu 950 de persoane la bord s-a scufundat și doar circa 30 au fost salvate. Cu doar câteva zile înainte, într- un alt accident, circa 400 de persoane au murit înecate. Seibert susține că naufragiile repetate sunt situații care „nu sunt demne de Europa”.

„Ce putem face pentru ca astfel de catastrofe să nu se repete? Cum am putea noi să acționăm în Libia, pentru ca situația politică să nu lase cale liberă traficanților de persoane?”, se întreba oficialul german.

Situație de urgență

Ne puteți urmări și pe Google News

Rămâne de văzut dacă se vor găsi soluții eficiente la această criză, având în vedere că ieri situația s-a repetat, la scară mai mică - alte trei bărci cu 300 de imigranți ilegali s-au aflat în derivă pe Mediterana și cel puțin 20 de oameni au murit.

Situația este dramatică și este o realitate faptul că, în fiecare zi, între 500 şi 1.000 de persoane sunt recuperate de paza de coastă italiană sau de nave comerciale. Peste 11.000 de persoane au fost recuperate într-o săptămână.

Ministrul leton de Interne, Rihards Kozlovskis, a cărui țară deține Președinția UE, a precizat, ieri, că „trebuie găsite variante pentru a crea o operațiune a UE de căutare și salvare”, luându-se povara de pe umerii Italiei și Maltei. Această solicitare este foarte probabil să întâmpine rezistență din partea guvernelor naționale, cum ar fi cel britanic, care insistă că eforturile de ajutorare reprezintă, de fapt, o încurajare pentru ca tot mai mulți oameni să pornească în călătoria fatală.

„Câți oameni trebuie să se mai înece, pentru ca, în sfârșit, să acționăm în Europa?”, a spus președintele Parlamentului European, Martin Schultz. Liderul Organizației Internaționale a Migrației a declarat: „UE și puterile mondiale nu pot să privească pasive, în timp ce tragediile au loc în fiecare zi”. Până acum, acțiunile invocate se referă la măsuri antiteroriste, contra grupării Statul Islamic, și acţiuni contra traficului de fiinţe umane.