Europa este în pericol. Ce este „coronavirusul roșiilor”. Nu există tratament

Europa este în pericol. Ce este „coronavirusul roșiilor”. Nu există tratament

În mai multe țări din Europa a apărut de câțiva ani un virus care nimicește culturile de legume. Virusul se numește Tobrev și ar putea nimici culturi întregi de roșii pe câmp sau în sere.

Cele mai mari pagube acest virus le-a făcut în Spania, Italia și Olanda.

În condițiile în care există exporturi massive din categoria acestor tomate în multe țări europene, posibilitatea ca virusul să ajungă în România este foarte mare.

Virusul se transmite inclusiv prin semințe și răsaduri, iar asta trebuie să ne pună, în gardă când vine vorba de importuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Virusul care sperie acum producătorii mari de roşii şi ardei din Europa a apărut în Orientul Mijlociu, acum 6 ani, iar prezenţa lui pe continentul nostru a fost semnalată prima dată acum doi ani.

Radu Șumălan, prof. univ. USAMVB Timişoara: „Este un fel de coronavirus al tomatelor. De ce? Pentru că virusul este relativ nou apărut, soiurile şi hibrizii care prezentau rezistență la celelalte virusuri. Acele soiuri nu manifesta gene de rezistenţă şi pentru acest nou tip de virus. Este ceva nou şi trebuie tratat cu foarte mare atenţie.”

Acolo unde a fost semnalat virusul, mii de hectare de roşii au fost distruse. Măsurile care limitează extinderea lui sunt drastice, asemănătoare cu cele dintr-un spital.

Costel Vanatoru, cercetător SCDL Buzău: „Nu poate fi tratat cu nimic, se transmite foarte uşor prin sămânţă şi material biologic, chiar prin fructe. Trebuiesc luate măsuri ca să nu se extindă, să nu pătrundă în România. Trebuie să cumpărăm seminţe din surse sigure, atent verificate în laborator, liberă de boli şi dăunător.”

Specialiștii din România sunt speriați deoarece boala este imposibil de tratat.

„În primul rând ar trebui să avem un organism special de control al acestui virus, coordonat de Ministerul Agriculturii. Trebuie să avem o procedură, există procedura de determinare şi de prelevare de probe din seminţele importate, mai ales pe cele pentru producerea răsadului”, a mai spus Radu Șumălan,

Viorel Agud, director DSVSA Arad: „Dacă sunt probleme deosebite sau suspiciuni, suntem alertaţi prin sistemul european de alertă iar în acel moment toată marfa din acel lot se sechestrează, iar inspectorii recoltează probe şi le analizăm.”

Virusul a afectat mai multe ţări din Uniunea Europeană, cea mai mare problemă fiind în prezent în Franţa.

Pe lângă tomate, virusul mai distruge ardeii şi petuniile, potrivit stirileprotv.ro