Rasismul faţă de minorităţile etnice din Europa este mult mai pronunţat decât anunţau statisticile oficiale precedente, iar victimele acestui fenomen nu cred că justiţia îi poate ajuta, scrie EUObserver.
Acestea sunt descoperirile Agenţiei Uniunii Europene pentru Drepturile Fundamentale (FRA), publicate, ieri, în cel mai recent raport al agenţiei, realizat în urma unor studii desfăşurate, anul trecut, în toate cele 27 de state membre ale UE.
"Studiul relevă cât de mare este 'figura întunecată' a crimelor rasiste şi a discriminării în Uniunea Europeană. Cifrele oficiale asupra rasismului nu indică decât vârful icebergului", a spus directorul FRA, Morten Kjaerum.
Discriminarea ia amploare
Cercetătorii au chestionat imigranţi şi indivizi din mai multe minorităţi etince despre nivelul de discriminare, hărţuire şi violenţă motivată rasial la care au fost supuşi în ultimele 12 luni.
Din numărul total de respondenţi, 55 la sută cred că discriminarea bazată pe originea etnică este foarte răspândită în ţara lor, iar 37 la sută au spus că au resimţit efectele discriminării din acest motiv în ultimul an. Dacă 12 procente spun că au fost victimele unui atac rasist în ultimele 12 luni, 80 la sută dintre aceştia nu au anunţat incidentul la poliţie.
"Acest lucru înseamnă că atacatorii au scăpat nepedepsiţi, pentru victime nu s-a făcut dreptate, iar legislatorii nu au reuşit să adopte acţiunile care să prevină infracţiunile viitoare", a adăugat Kjaerum.
Romii, cei mai vulnerabili Indivizii de etnie romă, dintre care aproximativ 12 milioane locuiesc în Uniunea Europeană, au anunţat cel mai ridicat grad de discriminare, unul din doi respondenţi spunând că au fost discriminaţi în ultimele 12 luni. Raportul arată că romii sunt cetăţenii cu cea mai mare rată a şomajului şi cel mai redus nivel al educaţiei dintre toate grupurile urmărite.
Ungaria este ţara unde romii se simt cel mai vulnerabili, 90 la sută dintre respondenţi fiind de părere că rasismul şi discriminarea sunt foarte răspândite în această ţară. În România, 41 la sută dintre romi se simt discriminaţi.
CITIŢI ŞI: DEZBATERE EVZ: Sunt românii discriminaţi în lume?