Eurohold, încă o mutare strategică. Grupul bulgar cere o sumă uriașă de la Euroins

Eurohold, încă o mutare strategică. Grupul bulgar cere o sumă uriașă de la Euroins Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Grupul bulgar Eurohold este acționarul companiei Euroins România, companie intrată în faliment anul trecut.  Bulgarii apelează la o nouă mutare, cerând înscrierea în tabelul creditorilor companiei cu 500 de milioane de lei.

Eurohold cere 500 de milioane de lei

Solicitarea grupului bulgar ar fi fost respinsă de către CITR, lichidator al companiei. Reprezentanțij Eurohold au continuat lupta, contestând decizia în instanță. Astfel, aceștia au deschis un proces împotriva Euroins și în Bulgaria.

„Partea bulgară a argumentat că este îndreptățită la aceste sume din executarea contractului de reasigurare semnat în februarie 2023 de către Euroins România cu EIG Re, companie de reasigurare din cadrul grupului bulgar, a declarat, Paul-Dieter Cîrlănaru, director executiv al CITR.

Proces

Sursa foto: Arhiva EVZ

Planul de acțiune al grupului bulgar

Anul trecut, compania Eurohold din Bulgaria a decis să scoată firma EIG Re din cadrul grupului. EIG Re este entitatea către care Euroins România a transferat toate activele pe care le deținea înainte de faliment, conform unui contract de reasigurare.

Ne puteți urmări și pe Google News

La data de 17 martie 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis retragerea autorizației companiei de asigurări, în urma constatării unui deficit de capital în valoare de 2,19 miliarde de lei. Ulterior, Eurohold a comunicat că intenționează să recupereze activele transferate.

„Este un litigiu de dinainte de decizia de faliment a Euroins. EIG a dat în judecată Euroins la Tribunalul Arbitral Sofia”, a precizat Paul-Dieter Cîrlănaru, conform Libertatea.

Euroins, proces Eurohold

Sursa foto: Arhiva EVZ

Eurohold continuă lupta

Lichidatorul judiciar afirmă că decizia din Bulgaria nu are relevanță, deoarece tribunalul arbitral poate evalua doar în cazul în care contractul a fost respectat.

„În România, se judecă anularea contractelor păguboase, conform legii insolvenței. Indiferent ce se decide în acel tribunal privat, el nu produce efecte asupra instanței din România”, a afirmat șeful CITR.

Potrivit acestuia, obiectivul contractului de reasigurare era să recapitalizeze compania. De altfel, decizia ASF de a retrage licența indică faptul că acest obiectiv nu a fost îndeplinit.

„La data deschiderii procedurii de faliment, Euroins nu avea niciun leu în cont”, a adăugat Paul-Dieter Cîrlănaru.

Următorul termen de judecată, în procesul din România, este programat pentru data de 19 aprilie.