Eurodeputații: Migrația în sine nu justifică reintroducerea controlului la granițe

Eurodeputații: Migrația în sine nu justifică reintroducerea controlului la granițe

Reintroducerea controlului la frontierele interne ale statelor membre ale spaţiului Schengen trebuie să se producă doar ca o soluţie de ultim resort şi numai în situaţii excepţionale, au decis, azi, cu o largă majoritate, membrii Comisiei de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), prin votul dat raportului eurodeputatei liberale Renate Weber (Grupul ALDE).

Eurodeputaţii susţin cu fermitate că regula trebuie să fie păstrarea acquis-ului Schengen, iar decizia de reintroducere a controlului la frontierele interne, în caz de ameninţări la adresa siguranţei naţionale sau a ordinii publice, trebuie luată de un stat membru numai după consultarea Comisiei Europene şi a statelor membre care vor fi afectate de decizie. Comisia Europeană a propus o reglementare de revizuire a guvernanţei Schengen deoarece anumite state membre au subminat-o, temându-se că Primăvara Arabă va determina venirea în UE a unui val de imigranţi ilegali.

”Aceasta este noutatea raportului, un mecanism cu o evidentă dimensiune comunitară, tocmai pentru a evita posibilitatea abuzului în reintroducerea controlului, aşa cum au fost cazurile francez şi danez din 2011. Chiar în situaţia unor evenimente neprevăzute, de genul ameninţărilor sau atacurilor teroriste, un stat Schengen poate decide singur reintroducerea controlului pentru maxim 10 zile, după care acelaşi mecanism comunitar trebuie aplicat”, a declarat într-o conferinţă de presă raportoarea Renate Weber.

De asemenea, eurodeputaţii au votat că niciodată migraţia în sine nu poate fi considerată o ameninţare la adresa siguranţei naţionale sau a ordinii publice şi, prin urmare nu poate fi invocată drept un motiv pentru reintroducerea controlului la frontierele interne. Franţa şi Germania au cerut recent posibilitatea de a putea restabili controlul la frontierele naţionale pe timp de o lună, în cazul unei deficienţe la una din frontierele externe ale spaţiului Schengen, potrivit unei scrisori comune a miniştrilor de interne francez, Claude Guéant, şi german, Hans-Peter Friedrich. Cei doi intenţionează să-şi explice poziţia omologilor europeni în cursul reuniunii miniştrilor de Interne prevăzută a avea loc la 26 aprilie, la Luxemburg.

”Nu putem accepta crearea posibilităţii de reintroducere a controalelor la frontieră decât ca o măsură de ultimă instanţă şi ca urmare a unui proces de evaluare eficient şi transparent. Nu putem accepta una fără cealaltă”, a declarat, la rândul său, într-un comunicat, Carlos Coelho, responsabilul grupului PPE pentru acest dosar şi raportor pe Schengen al Parlamentului European.

Ne puteți urmări și pe Google News