EURO 2012: Mutu ne-a salvat de la ruşine cu "artiştii" din Luxemburg

EURO 2012: Mutu ne-a salvat de la ruşine cu "artiştii" din Luxemburg

România s-a chinuit să "subordoneze" cea mai slabă echipă din Grupa D a preliminariilor Euro 2012.

România a reuşit aseară, la Piatra-Neamţ, prima victorie din preliminariile pentru Campionatul European din 2012, 3-1 cu Luxemburg. Acest rezultat ne lasă să sperăm la o calificare utopică la turneul final din Polonia şi Ucraina. În ciuda succesului, Răzvan Lucescu n-a scăpat de atacurile îndreptate împotriva sa. Selecţionerul a fost contestat şi de public, dar şi de eroul partidei, Adrian Mutu.

România a făcut o primă repriză foarte slabă, în nota evoluţiilor din ultimul timp ale naţionalei. Oamenii antrenaţi de Luc Holtz n-au stat la cutie ca să le arate tricolorilor cât de artişti sunt în apărare, ci au demonstrat că au prins ceva şi din faza ofensivă. În minutul 22, Lars Gerson, a preluat mingea cu mâna în careu şi l-a păcălit fără mari emoţii pe Ciprian Tătăruşanu.

Gerson, omul care a înscris primul gol al Luxemburgului în aceste preliminarii, este un tânăr de 21 de ani aflat la a şasea selecţie în naţională şi care joacă la echipa din liga a doua norvegiană Kongsvinger. Peste numai un minut, oaspeţii au avut o nouă incursiune periculoasă spre poarta tricolorilor. România era în acel moment pe ultimul loc în Grupa D!

Ne puteți urmări și pe Google News

Emoţii până spre final

Ruşinea n-a durat decât trei minute, pentru că Gabi Mureşan a destabilizat apărarea de artişti a naţionalei din Luxemburg cu o pasă de peste 40 de metri, pe care Mutu, aflat la limita ofsaidului, a preluat-o ca la carte şi a transformat-o în gol.

Românii n-au reuşit să se mai apropie prea des de poarta oaspeţilor. În ultima fază a primei reprize, Mutu a avut proasta inspiraţie să fie altruist şi să-i paseze indolentului Ianis Zicu, care s-a încurcat penibil în minge.

În repriza secundă, jocul tricolorilor a fost la fel de jenant. Noroc cu Mutu, care a înscris din nou, în minutul 68, cu o lovitură de cap, după o centrare a lui Gabi Torje. Chinul generaţiei ratate a continuat. În minutul 69, necunoscutul Da Mota i-a dat mari emoţii lui Tătăruşanu, care a trebuit să se întindă serios după un şut serios, sub transversală. Ianis Zicu a risipit emoţiile abia în minutul 78, iar pe final tricolorii şi-au mai bătut joc de câteva ocazii imense.

297 de zile au trecut de la ultimul succes al naţionalei României, 3-0 cu modesta Honduras, obţinută pe 5 iunie 2010 GRUPA D

Meciul de aseară

România - Luxemburg 3-1 Mutu (25 şi 68), Zicu (78)/ Gerson (22)

România: Tătăruşanu 4 - Săpunaru 3, Tamaş 4 (64, Goian 5), Gardoş 3, Raţ 5, G. Mureşan 6, Ropotan 4, Zicu 5, Mutu 8 (84, Alexe), B. Stancu 3 (46, Torje 5), Marica 5. Antrenor: Răzvan Lucescu.

Luxemburg: Joubert 4 - Schnell 4 (88, Martino), Blaise 4, Hoffman 4, Mutsch 4, Bettmer 5 (80, Laterza), Leweck 5, Gerson 7 (59, Da Mota 6), Payal 5, Peters 5, Joachim 5. Antrenor: Luc Holtz.

Arbitri: H. Gocek 5 - O. Şerkan 5, A. Taşcioglu 6 (toţi din Turcia). Stadion: "Ceahlăul" - Piatra Neamţ; Spectatori: 13.000.

<object width="480" height="390"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Fy5-HzgRoQE?fs=1&hl=en_US&rel=0" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/Fy5-HzgRoQE?fs=1&hl=en_US&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="390"></embed></object>

Clasament

  1. Franţa 5 4 0 1 8-1 12
  2. Belarus 5 2 2 1 3-1 8
  3. Albania 5 2 2 1 4-4 8
  4. Bosnia 4 2 1 1 6-4 7
  5. România 5 1 2 2 5-6 5
  6. Luxemburg 6 0 1 5 1-11 1

Etapa viitoare (3 iunie):

  • România – Bosnia
  • Belarus – Franţa

ATMOSFERĂ

Spectatorii prezenţi aseară la meci n-au fost "patrioţi" şi au cerut demisia selecţionerului Răzvan Lucescu

În ciuda înfrângerii suferite de tricolori sâmbăta trecută la Zenica, 1-2 cu Bosnia, suporterii au umplut aseară până la refuz tribunele stadionului din Piatra Neamţ. La ora 17.30, porţile arenei au fost deschise, iar primii spectatori şi-au făcut apariţia în incinta arenei. În acest timp, la casele de bilete se comercializau ultimele 500 de tichete disponibile.

Totuşi, eşecurile în lanţ din ultima vreme ale naţionalei României n-au fost uitate uşor de fani. În momentul în care au intrat pe gazon pentru încălzirea dinaintea meciului, tricolorii au fost aclamaţi doar de o parte dintre suporterii prezenţi pe arena de la poalele Pietricicăi, ceilalţi admonestându-i serios. Răzvan Lucescu nu s-a bucurat însă de niciun pic de simpatie.

Selecţionerul a fost huiduit copios de la bun început, încă de când numele său a fost anunţat la staţia de amplificare a stadionului. La început timide, scandările "demisia, demisia" au luat amploare pe măsură ce fanii deveneau tot mai iritaţi de jocul sub orice critică prestat de fotbaliştii români în faţa unor luxemburghezi care joacă fotbal doar după ce-şi termină orele de serviciu.

"Briliantul" l-a depăşit pe Iuliu Bodola

Când oaspeţii au deschis scorul, fanii au uitat de patriotismul pe Lucescu junior oricum i-a acuzat că nu-l au şi au început să-i huiduie din răsputeri pe "epigonii" lui Hagi, Gică Popescu, Dan Petrescu şi ceilalţi tricolori care, pe vremuri, erau capi de serie la Cupa Mondială din 1998. Noroc că Mutu a egalat repede şi a reuşit să calmeze, cât de cât, spiritele în tribune.

Selecţionerul n-a fost însă dat uitării, suporterii huiduindu-l din răsputeri şi cerându-i demisia pe tot parcursul meciului. Singurul jucător al cărui nume a fost scandat a fost Adi Mutu. Pe parcurs, spectatorii au trecut de la furie la ironii. La una dintre peluze, suporterii au afişat un banner pe care scria: "Sandule, exclude Albania şi Belarus", iar pe la mijlocul primei reprize, fanii au început să facă valuri.

Prin cele două reuşite din partida cu Luxemburg, Mutu a acumulat 31 de goluri în tricoul naţionalei României, depăşindu- l pe Iuliu Bodola, care ocupa până aseară poziţia secundă în clasamentul all-time al golgheterilor. "Briliantul" mai trebuie să înscrie de patru ori pentru a-l egala pe Gică Hagi, cel mai bun marcator din istoria tricolorilor.

31 de goluri a înscris Adrian Mutu pentru echipa naţionalei a României şi a urcat pe locul doi în topul marcatorilor, la patru goluri în urma lui Gică Hagi

ATAC

"Dacă stăm cu fundul în poartă, nu rezolvăm nimic"

Adrian Mutu a arătat din nou că este indispensabil acestei generaţii, chiar şi numai pentru a evita nişte ruşini contra unor adversari mai mult decât modeşti. Mutu a fost cel mai bun de pe teren, dar s-a arătat la fel de "ofensiv" şi după finalul jocului, când l-a desfiinţat pe selecţionerul Răzvan Lucescu.

"Briliantul" a ţinut să-i plătească o poliţă lui Lucescu, omul care l-a ţinut departe de naţională un an şi jumătate, reproşându-i obsesia pentru jocul defensiv. "În Bosnia nu am avut niciun sistem. Nu am ce să fac dacă primesc doar o minge de meci. Nu avem nimic de pierdut. Dacă stăm cu fundul în poartă nu rezolvăm nimic", a tunat starul Fiorentinei.

"Am avut noroc"

Mutu nu s-a oprit aici, ci a continuat pe acelaşi ton acid: "Am avut noroc că am reuşit să egalăm imediat, iar apoi că ne-am impus jocul".

Decarul tricolorilor nu a acuzat publicul pentru lipsă de patriotism şi nici măcar nu i-a taxat fiindcă au cerut demisia selecţionerului. "Suporterii pot să strige ce vor. Noi trebuie să arătăm că merităm să purtăm tricoul naţionalei. Din respect pentru public, atât timp cât mai sunt şanse matematice de calificare, eu cred că putem să ne batem pentru un loc la turneul final", a mai spus "Briliantul". "Mă gândesc la recordul de goluri (n.r. - Gică Hagi are 35 de goluri la prima reprezentativă), însă e un obiectiv secundar", a încheiat Mutu.

Lucescu: "Franţa şi Albania s-au chinuit mai mult"

Selecţionerul Răzvan Lucescu a avut acelaşi discurs din ultimele zile: mereu superior şi mereu concentrat pe scuze pentru orice. Chinul tricolorilor n-a contat pentru antrenor, care şi-a amintit că "Franţa şi Albania sau chinuit mai mult cu Luxemburg".

"Viitorul îl văd cum am zis la conferinţă. Avem cinci puncte, am scăpat de meciurile grele în deplasare. De acum jucăm acasă şi fiecare partidă va fi precum o finală pe care trebuie să o câştigăm. Mă gândesc numai la meciul cu Bosnia acum", a adăugat Lucescu junior.

Neştiind că Mutu tocmai îl desfiinţase, selecţionerul i-a dedicat o "odă" jucătorului pe care l-a ţinut departe de naţională atâta timp: "Mutu este jucătorul de mare talent al fotbalului românesc, ştiam că va avea această evoluţie. Modul în care s-a comportat în aceste nouă zile a fost unul extrem de profesionist".

TUPEU. Răzvan Lucescu a reuşit să găsească o scuză şi pentru jocul penibil de aseară: alţii s-au chinuit mai mult Foto: Reuters

REACŢII

"Am avut noroc că am egalat repede. În Bosnia n-am avut niciun sistem. Dacă stăm cu fundul în poartă, nu rezolvăm nimic.", ADRIAN MUTU, atacant în echipa României

"Mutu este jucătorul de mare talent al României. E fotbalistul de care România avea nevoie. Ne-a readus în joc.", RĂZVAN LUCESCU, selecţionerul României