Dupa ce am mâncat româneşte, ne-am îmbrăcat, ne-am îngrijit cu produse cosmetice tot din România şi ne-am mobilat casa tot de la producătorii români, evz.ro vă prezintă câteva dintre produsele care au traversat perioada comunistă şi încă îşi găsesc cumpărători în economia de piaţă.
Eugenia, pantofii Guban, ciorapii Adesgo, Algocalminul, apretul, fulgii de porumb, cosmeticele Farmec sau Dacia sunt câteva dintre numele consacrate înainte de 1989.
Autoturismul Dacia împlineşte în august 41 de ani, timp în care marca a îmbrăcat mai multe forme şi modele. Dacia 1100 a fost primul model care a ieşit pe porţile uzinei de la Mioveni, în 1968.
Timp de 40 de ani, Dacia avea să ia forma a mai bine de zece modele.
Printre acestea se numără Dacia 1300, 1310, 1200, Dacia Papuc sau Lăstunul, pus în circulaţie în 1980, ca prim model de oraş al constructorului.
Azi, Dacia Nova, Solenza sau Loganul sunt printre modelele producătorului român, întâlnite pe şoselele româneşti, dar nu numai.
Durerea, tratată româneşte
Algocalminul, Antinevralgicul sau Extraveralul sunt doar câteva dintre pastilele care tratau durerile românilor, până la apariţia medicamentelor produse de companiile farmaceutice internaţionale.
Inventat în 1966, anul trecut, Algocalminul a fost cel mai vândut medicament românesc, care a generat venituri de peste 13 milioane de euro.
În 2005, când Zentiva a cumpărat Sicomed, brandul a intrat în top zece cele mai vândute produse ale cehilor la nivel internaţional.
Pantofi vechi de peste 70 de ani
Românii poartă pantofi Guban, produşi la Timişoara, din 1937, când a fost înfiinţă Uzina chimică Guban, de către Guban Blaziu.
Dacă iniţial, pantofii erau produşi într-un atelier meşteşugăresc, din 1970 se trece la producţia de masă a încălţămintei.
Apretul Nufăr este un alt produs inventat în perioada comunistă, folosit până azi. Praful, ambalat în cutia albastră de carton a luat locul amestecului din făină folosit de gospodine înainte de inventarea lui.
Doina şi Athos, cele mai vechi produse Farmec
Produsele Farmec au fost multă vreme singurele existente pe piaţa românească. Înfiinţată în 1889 la Budapesta, în 1945 avea să înceapă să producă şi în România, la Cluj-Napoca.
Loţiunea Tarr, deodorantul Farmec, Athos, laptele demachiant Doina, produsul de curăţat sobe de aragaz şi vase, Triumf, sunt doar câteva dintre produsele pe care compania le produce de zeci de ani.
Vă invităm să vă aduceţi aminte şi de alte produse româneşti care au înfruntat capitalismul şi care ne bucură în continuare.
CITIŢI ŞI:
- Românii se îmbracă chinezeşte, europenii româneşte
- Porţelanul românesc, de la produsul unicat la producţia în masă | VIDEO
- Oul, transformat în friptură în 52 de zile | VIDEO
- Un aliment cu termen de valabilitate 2.000 de ani | VIDEO
- Laptele românesc îl "covăseşte" pe cel importat | VIDEO
- Vinul şampanizat la Castel
- Vinul românesc face înconjurul lumii | VIDEO
- Vinul românesc, o industrie de 500 de milioane de euro
- Conserva care a făcut războiul
- Producătorii vor simbol unic pentru produsele româneşti
- CAMPANIE EVZ: Fabricat în România, de la ingrediente la acţionari
- Bucătăria lumii, preparată în România | VIDEO
- Vinurile mari provin din crame mici
- Românii îmbracă femeile din Europa | VIDEO
- Cosmeticele româneşti, în lupta cu ambalajele celor internaţionale