Etnobotanicele din India și China sunt „botezate” în România cu otravă de șoareci

Etnobotanicele din India și China sunt „botezate” în România cu otravă de șoareci

Numărul consumatorilor de „droguri recreative” crește alarmant la malul Mării Negre, potrivit Centrului Antidrog Constanța, aceste substanțe psihoactive ajungând să fie mai puternice decât marijuana

Specialiștii Centrului Antidrog Constanța au constatat că, pentru a-și crește veniturile, dealerii autohtoni au ajuns să „boteze” etnobotanicele, adăugându-le diverse substanțe toxice, chiar și otravă de șoareci. Peste 100 de persoane au fost internate în 2017 la Spitalul Județean Constanța, Secția Psihiatrie, și 65 au ajuns la Urgență, în urma consumului de droguri.

Consumul este foarte mare în sezonul estival, dar sunt probleme și în timpul anului școlar. „Avem anumite perioade, cum a fost sfârșitul lunii septembrie - începutul lunii noiembrie, când s-a manifestat așa numitul fenomen <zombi>, când mulți consumatori, din cauza substanțelor toxice din compoziția etnobotanicelor, picau pe jos”, a declarat șeful Centrului Antidrog Constanța, comisar șef Cristian Oprișan. O voluntară a Centrului Antidrog, elevă în clasa a XII-a, fostă consumatoare de etnobotanice, timp de un an și jumătate, confirmă pericolul acestor otrăvuri psihoactive. A scăpat foarte greu de dependență, cu ajutorul părinților și al psihologilor din Centru, acum fiind implicată activ în acțiuni antidrog.

Turiștii străini, păcăliți de vânzătorii autohtoni

Ne puteți urmări și pe Google News

Un consumator spune că a lăsat marijuana pentru că nu mai avea „nicio plăcere”, preferând să ia „ceva mai tare”. S-a apucat de etnobotanice „care sunt ușor de procurat, ieftine și foarte puternice”. Etnobotanicele sunt substanțe chimice care se prepară în laboratoarele din China sau din India și sunt aduse în România.

„Problema e că la noi în țară, fiecare dealer, ca să își crească veniturile, combină aceste substanțe chimice cu tot felul de otrăvuri. Din acest motiv, cei care ajung la spital sunt, practic, intoxicați. Încep să vomite, leșină din cauza a tot felul de amestecuri, inclusiv șoricioaică”, arată comisarul șef Cristian Oprișan.

Un exemplu la îndemână al fenomenului etnobotanicelor contrafăcute sunt festivalurile în aer liber de pe plajele litoralului, la care participă mulți turiști străini. Din cauza consumului mare de etnobotanice „botezate”, cumpărate de la dealerii români, multor tineri li se face rău, cerând ajutor medical.

Plaja Tuzla, ultima atracție Surprize sunt și în privința zonelor de pe litoral unde se consumă droguri. Anul trecut, în Vama Veche, au fost primele constatări de consum de amfetamine și metamfetamine, droguri specifice zonei de cluburi din nordul stațiunii Mamaia. Vama era cunoscută mai ales pentru consumul excesiv de alcool, de marijuana și de heroină.

Acum, plaja care detronează Vama Veche este Tuzla, „o zonă virgină, frecventată de o anume categorie de populație, gen flower power, gen Woodstock, fiind mai sălbatică chiar și decât plajele Vadu și Corbul”. La Tuzla se organizaează ateliere de yoga sau de muzică rave și alte genuri care plac celor „predispuși la consumul de substanțe psihoactive, în special marijuana”.