O nouă etichetă pe alimente. La ce trebuie să fie atenți cumpărătorii
- Iulia Moraru
- 27 noiembrie 2023, 17:48
Un proiect de lege aflat în dezbatere publică propune că producătorii care utilizează ingrediente locale pentru alimente să poată marca produsele cu DOR - De Origine România, în efortul de a-și promova produsele alimentare.
Astfel, dacă proiectul va fi adoptat de Parlament, o etichetă DOR ar putea apărea pe alimente. Acest demers vine în ajutorul producătorilor locali.
Inițiatorii afirmă că obiectivul acestui demers este să stimuleze consumul de produse alimentare locale și să furnizeze informații precise consumatorilor.
Etichetă DOR pe alimente pentru a arăta originea produselor
Marți, Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, Camera Decizională, va discuta un proiect de lege ce vizează stabilirea unei scheme de Certificare Voluntară „De Origine România – DOR”, care anterior a primit aprobarea Senatului.
„Cercetând modelul folosit de alte state pentru promovarea afacerilor locale și a intereselor economice ale producătorilor autohtoni, observăm că multe state dezvoltate din UE folosesc pe scară largă „schemele de certificare voluntară”. Spre exemplu, Germania are 107 scheme, Italia 52 și Spania 49.
Pentru a veni, deopotrivă, în sprijinul consumatorilor și al producătorilor români, propunem introducerea unei scheme de certificare la care să aibă acces producătorii și procesatorii români, schemă care ar garanta că produsul alimentar este realizat pe teritoriul României și fabricat din materii prime de origine românească”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Noua schemă se va aplica pe tot teritoriul României
Etichetarea voluntară DOR este disponibilă pentru persoanele fizice care sunt deținătoare de atestat de producător, societățile comerciale din domeniul agroalimentar, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale și cooperativele agricole.
Asta cu condiția să utilizeze în procesul de producție materii prime de bază de origine românească.
În situația produselor neindustrializate, procesele de producție, cultivare sau reproducere, inclusiv recoltarea și mulsul în cazul animalelor precum vacile, ovinelor și caprinelor, trebuie să aibă loc exclusiv pe teritoriul României.
În ceea ce privește carnea, aceasta trebuie să provină de la animale născute, crescute și sacrificate în România. În timp ce produsele de origine animală, altele decât carnea, trebuie să fie obținute de la animale crescute în aceeași țară.
În situația produselor prelucrate, fabricarea acestora trebuie să se realizeze din materii prime obținute conform condițiilor menționate anterior.
Cu toate acestea, în conținutul lor, se permite utilizarea, în proporție de până la 25% din greutatea totală, conform rețetei, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu alternative produse în România.
Această schemă este aplicabilă pe întreg teritoriul României, în concordanță cu prevederile legislației Uniunii Europene.
Cum poate fi folosită noua etichetă DOR pentru alimente
Conform proiectului de act normativ, pentru a putea utiliza eticheta „De Origine România”, cei interesați trebuie să depună un dosar la Ministerul Agriculturii.
Acesta trebuie să includă documente precum cererea, atestatul de producător, lista produselor pentru care se dorește certificarea și înregistrarea, un caiet de sarcini, etc.
În decurs de 30 de zile de la depunerea dosarului, MADR are responsabilitatea de a examina documentația.
În cazul în care condițiile sunt îndeplinite, produsul va fi înregistrat în Registrul Național al Schemei de Certificare Voluntară „De Origine România – DOR”. Ulterior, MADR va emite un certificat DOR și va comunica decizia producătorului.
În situația în care producătorul nu îndeplinește condițiile, procesul de certificare și înregistrare poate fi reluat în baza unui nou dosar. Totul după remedierea cauzelor care au stat la baza respingerii comunicate de MADR.