”Eternul” împuternicit al Poliției Române a ajuns șef la IPJ Cluj

”Eternul” împuternicit al Poliției Române a ajuns șef la IPJ Cluj

În ultimul an, comisarul Ciprian Miron a fost împuternicit de patru ori în ultimul an, în funcții de șef, semn că în Poliția Română, adevărații profesioniști din această instituție nici nu mai există sau dacă mai există nu contează.

Comisarul șef Ciprian Miron, are 38 de ani, și de miercuri este noul șef al IPJ Cluj. Singurele merite vizibile pe care polițistul le are sunt că a fost atașat al Poliției Române, timp de patru ani, în Statele Unite, și că a fost agreat de fostul șef al IPJ Cluj, Tudor Grindean, cel care, în timpul mandatului său, a inregistrat cinci evadări chiar din arestul IPJ Cluj.

Grindean a fost șef la IPJ Alba și șef de cabinet al chestorului Nicolae Căbulea, pe vremea când acesta a fost secretar de stat în Ministerul de Interne, pe timpul mandatului de ministru al lui Ioan Rus. Și Căbulea, a fost la rândul lui, șef al IPJ Alba. Și noul șef al IPJ Cluj, Ciprian Miron, a fost a fost șef adjunct al al Poliției Alba Iulia, provenind și el din aceeași ”rețea Alba”.

Meteorit și împuternicit

Ciprian Miron a fost adus la IPJ Cluj, în anul 2015, când a fost împuternicit adjunct al șefului Secției 2 de Poliție din Cluj Napoca. De atunci se știa că el este ”prințul moștenitor” al scaunului de șef al IPJ Cluj.

La scurt timp, a fost împuternicit șef al Secției 2 de Poliție din cadrul Poliției municipiului Cluj Napoca, funcție în care a rămas timp de un an de zile. Apoi, în iunie 2016, Miron a fost din nou împuternicit în funcția de șef al Poliției municipiului Cluj Napoca. La praznicul Sărbătorii de Sfânta Maria, chestorul Tudor Grindean l-a preumblat pe Miron, ca pe ”sfintele moaște”, pe la mănăstirea Nicula, unde l-a prezentat ca viitorul șef al IPJ Cluj. Asta în ciuda faptului că cu doar o zi înainte, un deținut periculos a evadat din arestul IPJ Cluj.

A patra împuternicire într-o funcție de șef, s-a făcut miercuri, 31 august, când Ciprian Miron a fost instalat ca șef al IPJ Cluj, pentru o perioadă de șase luni.

Potrivit unor prevederi legale, comisarul șef Miron nu ar putea ocupat prin concurs o astfel de funcție deoarece nu are cinci ani vechime într-o funcție de comandă.

Un polițist cu multe cursuri de specializare

CV-ul lui Miron cuprinde multe cursuri de specializare în străinătate. Cu toate acestea, niciun polițist mai vechi sau mai nou nu își aduce aminte ca Miron să fi participat la investigarea unui dosar în Cluj Napoca. ”În 2010, avea 17 cursuri de specializare în străinătate. Tot atunci, a fost singurul poliţist român selecţionat pentru a participa în 2009 la cursurile Academiei FBI din statul american Virginia. La Quantico s-a specializat în tehnici investigative, managementul situaţiilor de criză şi conflictelor, relaţia cu mass-media”, scrie presa din Alba Iulia.

Polițistul este absolvent al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, promoția anul 2000, şi are un master în ştiinţe penale şi criminalistică. ”Şi-a început cariera în acelaşi an, ca ofiţer judiciarist la Poliţia Municipiului Alba Iulia. În 2001, a devenit ofiţer la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, unde a activat aproape cinci ani. În aprilie 2006, a preluat funcţia de adjunct al Poliţiei Municipiului Alba Iulia şi după patru ani a devenit reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne al României, în SUA, în urma participării la cursurile de specializare FBI”, mai scriu jurnaliștii din Alba IUlia..