Etape pentru racordarea la reţeaua de electricitate

Etape pentru racordarea la reţeaua de electricitate

Nu vă lăsaţi păcăliţi de terenurile care sunt mai ieftine, dar nu au acces la stâlpii de curent. Studiaţi serios problema, întrucât lucrările de racordare pot ajunge să vă coste şi peste zece mii de euro.

Una dintre greşelile frecvente pe care le fac cei care îşi cumpără un teren pentru construirea unei case este să se lase ispitiţi de preţul redus al acestuia. Şi asta o spun reprezentanţii companiilor de distribuţie a electricităţii. O ofertă bogată în acest sens este cea a fostelor terenuri agricole, devenite acum construibile, dar aflate la mare distanţă de reţeaua electrică de joasă tensiune.

Şi totuşi, nu e suficient să vedeţi că prin apropiere, la câţiva zeci de metri, trece o reţea de electricitate. Vânzătorul va folosi acest lucru în avantajul lui şi va minimiza efortul financiar pe care va trebui să-l faceţi pentru racordare.

Pasul unu: informaţi-vă!

Înainte să bateţi palma cu vânzătorul, cereţi informaţii la operatorul de distribuţie din zonă, care este obligat să vă informeze gratuit, în termen de 15 zile, cu privire la condiţiile de realizare a racordării la reţea, dar şi asupra paşilor de urmat. În acest stadiu nu veţi putea afla exact cât vă va costa racordul, poate nici măcar estimativ, până nu vi se va elabora soluţia tehnică necesară, dar, în linii mari, veţi putea afla care sunt posibilităţile de racordare.

„Nu întotdeauna e suficient ca reţeaua de joasă tensiune să treacă prin faţa terenului pentru a fi sigur că vei fi uşor alimentat şi te va costa puţin. Se poate ca reţeaua să fie deja încărcată de la ceilalţi consumatori existenţi”, ne-a declarat Marian Geantă, director de dezvoltare la Electrica.

În aceste condiţii, vor fi necesare lucrări de întărire a reţelei, care înseamnă costuri şi timp în plus pentru dumneavoastră. Probleme sunt şi în zona rurală, unde reţelele sunt de obicei vechi. În plus, „foarte mulţi şi-au dărâmat casele bătrâneşti şi şi-au construit vile pe acelaşi branşament, deci reţeaua e încărcată”, a adăugat reprezentantul Electrica. 

Cântăriţi bine ofertele

Dacă după ce aţi primit informaţiile necesare sunteţi decis să mergeţi mai departe şi să achiziţionaţi terenul, puteţi cere racordarea - direct, prin împuternicit legal sau prin proiectant de specialitate. Aici veţi avea nevoie de mai multe acte anexate cererii, printre care copii după certificatul de urbanism, actul de proprietate asupra terenului şi autorizaţia de construire.

Soluţia de racordare se stabileşte de operatorul de reţea prin fişă de soluţie sau, în cazul în care lucrările sunt mai complexe, prin studiu de soluţie. Termenul de elaborare a unui studiu de soluţie, de la data depunerii datelor complete, este de maximum o lună pentru racordarea la o reţea de medie sau de joasă tensiune. Utilizatorul trebuie să opteze pentru una dintre variantele de soluţie stabilite în studiu şi să îşi exprime opţiunea în scris într-un interval de maximum două luni.

Potrivit specialiştilor din domeniu consultaţi, numai un branşament simplu, dacă reţeaua e în faţa casei, te costă, cu toate taxele, în jur de 2.000 de lei. Dacă soluţiile de racordare sunt complicate şi necesită construirea unei noi linii de medie tensiune, cu instalarea unui post de tranformare, deja costurile nu mai pot fi suportate de un simplu consumator, întrucât pot depăşi uşor 10.000 de euro. O parte din bani îi veţi recupera în următorii cinci ani, de la cei care se vor racorda ulterior. Sfatul constructorilor este: luaţi-vă teren cu utilităţile cât mai aproape, deoarece costurile sunt semnificative!

Negociaţi costurile lucrării

După ce veţi primi oferta finală a operatorului de distribuţie, constând în avizul tehnic de racordare, şi încheiaţi contractul de racordare, puteţi trece la lucrările propriu-zise.

Când alegeţi firma care să execute lucrările, consultaţi mai multe oferte şi negociaţi bine înainte. Asta v-ar putea aduce cheltuieli mai mici chiar şi cu 20%-25% decât valoarea stabilită prin avizul tehnic de racordare, care cuprinde şi materialele, şi manopera.

Ne puteți urmări și pe Google News