Statul baltic a pus bazele unei unități de voluntari care să ajute guvernul în cazul unui atac cibernetic extern
Sute de civili - profesori, avocați sau economiști - formează o unitate de specialiști IT pe care auto ritățile din Estonia se pot baza în cazul unui atac cibernetic. Țara baltică, cu o populație de doar 1,3 milioane de locuitori, este una din cele mai avansate din punct de vedere tehnologic din lume, aproape toate tranzacțiile bancare făcându-se online, iar o treime din voturi în alegeri sunt depuse electronic.
Dar tocmai acest grad avansat de tehnologizare face ca Estonia să fie vulnerabilă în fața unei agresiuni informatice externe, așa cum s-a întâmplat în 2007, când un atac cibernetic a lovit site-urile băncilor și ale instituțiilor guvernamentale. Deși, oficial, vinovatul nu a fost stabilit, suspiciunea s-a îndreptat spre Rusia, mai ales că Moscova se arătase iritată de decizia guvernului de la Tallinn de a reloca un monument dedicat Armatei Roșii.
Rezerviști cu mouse
Estonia mai găzduiește și un centru de securitate cibernetică sub egida NATO, deschis în 2008, la un an după atacul care i-a paralizat sistemele electronice. Unitatea de specialiști IT este coordonată de Andrus Padar, comandantul echipei de rezerviști cibernetici, care lucrează tocmai în clădirea unei vechi garnizoane sovietice, scrie ziarul Daily Telegraph.
Padar este cel care monitorizează în timp real toate atacurile cibernetice în derulare și organizează și echipa de voluntari. Doar trei sunt alături de el pe o tură normală, dar ceilalți pot fi oricând mobilizați. Numărul total al voluntarilor este secret, a declarat comandantul, dar a explicat că unu la sută din toți specialiștii IT ai țării sunt pregătiți să ajute benevol guvernul în cazul unui atac cibernetic.
Noile măsuri de securitate vin după ce tot mai mulți oficiali occidentali au atras atenția că Țările Baltice sunt cele mai expuse propagandei ruse în contextul crizei ucrainene. Cele trei state au fost cei mai vocali suporteri ai unei Ucraine înscrisă pe un traseu pro-european.