Estonia: guvernul care a adoptat măsuri de austeritate câştigă alegerile
- Flavius Toader
- 7 martie 2011, 21:14
Coaliţia de centru-dreapta aflată la putere în Estonia a câştigat alegerile legislative de ieri, obţinând 56 de mandate din cele 101 ale parlamentului, potrivit rezultatelor definitive anunţate aseară de Comisia electorală. Votul reflectă sprijinul acordat guvernului care a scos ţara din recesiune, cu preţul unor măsuri dure de austeritate.
Cele două partide din coaliţie - Partidul Reformelor (liberal) al premierului Andrus Ansip şi Uniunea Pro Patria şi Res Publica (de dreapta) - au obţinut 33, respectiv 23 de locuri în parlament.
Opoziţia şi-a adjudecat doar 45 de locuri - 26 pentru Partidul Centrului şi 19 pentru social-democraţi, care au părăsit coaliţia premierului Ansip în 2009.
Votul a confirmat succesul politicii guvernamentale de contracarare a crizei. După ce creşterea economică a Estoniei a scăzut cu aproximativ 15%, guvernul de centru-dreapta a reacţionat rapid pentru a reduce cheltuielile bugetare. Un prim efect al acestei măsuri a fost scăderea cererii şi, implicit, creşterea şomajului, până la aproximativ 19,8% la începutul lui 2010.
Talin-ul nu a avut nevoie de asistenţă financiară din partea UE şi FMI. În plus, tensiunile sociale au fost minime în Estonia, spre deosebire de vecina Letonie, unde au avut loc proteste violente antiguvernamentale.
Măsurile luate de guvernul eston au dat în scurt timp roade. Estonia a aderat la începutul acestui an la zona euro iar datoria publică şi deficitul bugetar sunt printre cele mai mici din UE. Creşterea economică estimată pentru acest an este de 4%. Şomajul a scăzut, dar se află în continuare la 14%, potrivit statisticilor oficiale, una dintre cele mai ridicate rate din Europa.
Număr record de voturi online
Comisia electorală a anunţat ieri că prezenţa la vot a fost de 62,9%. Aproximativ 140.000 de oameni (25% din electorat) au ales să voteze prin internet, o modalitate de vot introdusă în premieră de micul stat baltic.
Estonia, care are doar 1,3 milioane de cetăţeni, a introdus votul online în 2005, la alegerile municipale. La alegerile generale din 2007, 5% din electorat a ales să voteze prin internet. Ulterior, numărul celor care au preferat această modalitate simplă a crescut.
Alte ţări a adoptat votul online, dar numai pentru referendumuri sau pentru alegerile primare din cadrul partidelor. Estonia rămâne în continuare singura ţară care permite acest tip de vot în cadrul alegerilor parlamentare.
Modalitate de vot este simplă – alegătorul îşi poate exprima opţiunea de pe orice computer, condiţia fiind ca utilizatorul să descarce un soft special şi să se logheze pe un site securizat.