Evenimentul Zilei > Actualitate > Estimări sumbre pentru economie. Pandemia aduce recesiunea în Zona Euro
Estimări sumbre pentru economie. Pandemia aduce recesiunea în Zona Euro

Estimări sumbre pentru economie. Pandemia aduce recesiunea în Zona Euro

Un raport al agenției de evaluare financiară S&P Global estimează că economiile statelor europene afectate de coronavirus vor înregistra o recesiune de aproximativ 2%. Specialiștii nu exclud ca aceasta să atingă până la 10%, dacă măsurile de izolare introduse de autorități pentru oprirea răspândirii coronavirusului se vor prelungi la patru luni.

În condiţiile în care costurile economice cresc în funcție de extinderea măsurilor destinate menținerii sub control a pandemiei de coronavirus, economiile din zona Euro și din Marea Britanie vor înregistra un recul de 2% până la finalul acestui an, susțin specialiștii S&P Global. Aceasta înseamnă pierderi de 420 miliarde euro, comparativ cu previziunile din noiembrie.

Previziunile detaliate ale S&P Global arată că economia italiană, ţara cea mai afectată de pandemiae va înregistra un recul de 2,6%, iar cea spaniolă de 2,1%. De asemenea, Produsul Intern Brut al Germaniei şi Marii Britanii ar urma să se contracte cu 1,9% în vreme ce Franța va înregistra 1,7%.

Economiștii își exprimă temerile că impactul crizei ar putea fi și mai mare în contextul în care măsurile de izolare vor fi menținute și în lunile următoare. S&P Global avertizează oprirea economiei în zona euro timp de patru luni ar putea duce la prăbuşirea PIB-ului cu până la 10% în acest an.

Anterior, o altă mare agenţie de rating, Moody’s, a avertizat că, pe ansamblu, economiile din G20 (cele mai dezvoltate economii ale lumii) vor intra în recesiune, pe fondul pandemiei de coronavirus, iar unele state vor înregistra o contracţie a PIB de 0,5%. În opinia celor de la Moody’s, în SUA contracţia ar urma să fie de ordinul a 2%, iar în zona euro de 2,2%.