În condiţiile în care costurile economice cresc în funcție de extinderea măsurilor destinate menținerii sub control a pandemiei de coronavirus, economiile din zona Euro și din Marea Britanie vor înregistra un recul de 2% până la finalul acestui an, susțin specialiștii S&P Global. Aceasta înseamnă pierderi de 420 miliarde euro, comparativ cu previziunile din noiembrie.

Previziunile detaliate ale S&P Global arată că economia italiană, ţara cea mai afectată de pandemiae va înregistra un recul de 2,6%, iar cea spaniolă de 2,1%. De asemenea, Produsul Intern Brut al Germaniei şi Marii Britanii ar urma să se contracte cu 1,9% în vreme ce Franța va înregistra 1,7%.

Economiștii își exprimă temerile că impactul crizei ar putea fi și mai mare în contextul în care măsurile de izolare vor fi menținute și în lunile următoare. S&P Global avertizează oprirea economiei în zona euro timp de patru luni ar putea duce la prăbuşirea PIB-ului cu până la 10% în acest an.

Anterior, o altă mare agenţie de rating, Moody’s, a avertizat că, pe ansamblu, economiile din G20 (cele mai dezvoltate economii ale lumii) vor intra în recesiune, pe fondul pandemiei de coronavirus, iar unele state vor înregistra o contracţie a PIB de 0,5%. În opinia celor de la Moody’s, în SUA contracţia ar urma să fie de ordinul a 2%, iar în zona euro de 2,2%.