Ești conectat? Ești o țintă! Cum să te aperi de hoții cibernetici

Ești conectat? Ești o țintă! Cum să te aperi de hoții cibernetici

Marc Goodman, unul dintre cei mai bine cotați experți în securitate globală, atrage atenția asupra pericolelor la care ne expunem când suntem conectați la internet. Că-i vorba de un smartphone, o plasmă TV, un laptop sau un simplu PC, hackerii găsesc mereu soluții ingenioase pentru a-ți scotoci în intimitate. Pentru a reduce riscul de a fi prădat, ține cont de sfaturile lui Goodman

Programele moderne de software sunt pline de bug-uri. Hackerii și alți indivizi folosesc breșele astea pentru a vă pătrunde în computere și în alte dispozitive, pentru a vă fura banii și a crea haos general. Evitați asemenea probleme actualizând automat sistemul de operare, programele de computer și aplicațiile. Acordați o atenție deosebită browserelor, plug-in-urilor, programelor media player, Flash și Adobe Acrobat - ținte favorite. Dacă nu actualizați automat, dispozitivele voastre vor fi deschise atacurilor”.

Parolarea

„Parolele trebuie să fie lungi (gândiți-vă la 20 de semne sau chiar mai mult) și să conțină litere mici și majuscule, precum și simboluri și spații. Deși ați auzit-o de un milion de ori, o repet: puterea parolei e unul din factorii- cheie în protejarea conturilor, iar parola trebuie schimbată frecvent. Nu trebuie să folosiți niciodată aceeași parolă pentru mai multe site-uri diferite. Cum mintea omului nu poate memora zeci de parole lungi, există „portofele” sau manageri de parole, care fac ca procesul să devină simplu. Se știe că și hackerii creează asemenea programe false, ca să vă determine să vă destăinuiți parolele. De aceea, întrebuințați doar produsele companiilor bine cunoscute”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Descărcarea

„Descărcați software numai de pe paginile oficiale. Evitați media și softurile piratate disponibile în rețelele de tip peer- to-peer, care conțin frecvent malware și viruși. Setările din sistemele de operare Windows și Mac vă pot ajuta să creați o „listă albă”, în scopul de a permite doar softurilor aprobate, de la furnizori cunoscuți, să ruleze pe dispozitivele voastre. Aveți grijă cu permisiunile acordate aplicațiilor. Ele sunt „gratuite” dintr-un motiv clar și veți plăti, de fapt, cu confidențialitatea voastră. Dacă o banală aplicație de lanternă solicită acces la adresa și contactele personale, evitați s-o instalați”.

Administrarea

„Conturile de administrator trebuie utilizate cu grijă. Atât Windows, cât și Mac permit utilizatorilor să seteze privilegii pentru conturi, administratorii având cele mai multe privilegii. Deși aveți nevoie de un cont de administrator pe computer, acesta n-ar trebui să fie contul obișnuit, folosit în activitatea cotidiană și în navigarea pe internet. Creați, în schimb, pentru aceste activități de zi cu zi un cont standard de utilizator. Atunci când sunteți logat ca administrator și accesați din greșeală un fișier infectat ori descărcați un virus, malwareul va avea permisiunea să ruleze și să vă infecteze tot computerul. Dacă sunteți logat ca utilizator general și se întâmplă același lucru, adesea virusul, troianul sau viermele vor avea nevoie de permisiunea administratorului pentru a rula, fapt care vă va atrage atenția că există o problemă. Întotdeauna folosiți-vă computerul ca utilizator nonadministrator, cu excepția cazurilor în care trebuie să efectuați o actualizare”

Închiderea

„Închideți computerul atunci când nu-l folosiți. Simplul gest de a-l închide pe timpul nopții reduce automat riscurile cu o treime, fiindcă hackerii nu pot accesa calculatorul dacă acesta nu este în funcțiune. Este valabil și pentru conexiunile smartphone-ului. Menținerea permanentă în funcțiune a Bluetooth, Wi-Fi, NFC și a hotspot-urilor mobile oferă hackerilor căi suplimentare de atac, pe care ei le pot întrebuința ca să vă pirateze telefonul, pentru a instala malware pe el și a vă fura datele. De asemenea, păstrarea deschisă a opțiunii Wi-Fi permite firmelor de vânzare în amănunt și publicitarilor să vă urmărească în lumea fizică, încălcânduvă intimitatea. Porniți aceste servicii doar când aveți nevoie de ele”.

Criptarea

„Obișnuiți-vă să vă criptați existența digitală, protejându-vă astfel datele de pe computer atât când lucrați, cât și când navigați pe internet. Windows și Mac includ programe gratuite de criptare totală a hard diskului (BitLocker, respectiv FileVault). Criptarea hardului face ca nimeni altcineva să nu-i poată citi conținutul, dacă dispozitivul e pierdut sau furat. De asemenea, ar trebui să vă criptați traficul pe internet folosind o rețea virtuală privată (VPN), mai ales atunci când apelați la o rețea Wi-Fi publică, precum cele din aeroporturi, universități, cafenele etc - ținte frecvente pentru infractori. Ar trebui să vă criptați și telefonul, fiindcă dispozitivele mobile de azi pot conține la fel de multe informații personale ca și laptopurile. Utilizați întotdeauna o parolă pe telefonul vostru mobil și nu excludeți posibilitatea de a vă activa securitatea biometrică, tehnologia Touch ID de la Apple, de pildă”.

Dacă urmați cu sfințenie protocolul de mai sus, puteți îndepărta, potrivit lui Marc Goodman, peste 85% din amenințări..

În slujba Interpolului și a Guvernului SUA

Marc Goodman, expert în securitate globală, cunoaște majoritatea mecanismelor prin care hoții cibernetici atentează la bunurile oamenilor. Infracțiunile cyber, terorismul cyber și războiul din domeniul informației sunt domeniile în care Goodman excelează. A lucrat cu organizații precum Interpol, Națiunile Unite, NATO sau Guvernul SUA, iar de curând a scris o carte deosebit de interesantă despre infracțiunile informatice - „X-Cyber: Viitorul începe azi” - carte care a apărut anul acesta și în România, la Editura RAO.