Este urgent să investim în Planetă

Este urgent să investim în Planetă Sursa foto: Dreamstime.com

Apelul este global și urgent: "Trebuie să investim în Planeta noastră", pentru că "a investi într-o economie ecologică este singura cale către un viitor sănătos, prosper și corect".

Aceasta este tema Zilei Mondiale a Pământului din acest an, o sărbătoare care are loc în fiecare 22 aprilie din 1970 încoace și care atrage atenția lumii asupra necesității de a conserva resursele naturale și de a promova protecția Planetei, acum și împotriva crizei climatice. 

Earthday.org, mișcarea globală care organizează Ziua Pământului și recrutează mișcări ecologiste din întreaga lume, își propune să implice guvernele, instituțiile, întreprinderile și peste un miliard de cetățeni care participă la acest eveniment în fiecare an, astfel încât fiecare să contribuie pentru ca "toți să fim responsabili".

Ziua Supraexploatării Resurselor Naturale anticipează în fiecare an demonstrația că stilul nostru de viață epuizează întotdeauna înainte ceea ce poate produce Pământul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aproape jumătate dintre copiii de pe Planetă sunt expuși impactului crizei climatice

În Italia, hectarele de teren pe care se produce alimente care ajung la gunoiul consumatorilor, adică cele pe care se produc acele 524,1 grame de alimente risipite pe cap de locuitor, sunt de aproximativ 1,5 milioane, care corespund suprafeței agricole utilizate de Emilia- Romagna și Veneto împreună, calculează Waste Watcher International Observatory on Food and Sustainability. Este ca și cum întregi zone de producție ale celor două regiuni ar produce alimente destinate să nu fie consumate niciodată, explică Observatorul. Suprafața agricolă utilizată, dezvăluie sondajul pe 2021 realizat de Coldiretti, în Italia a scăzut cu 28%, ceea ce se traduce printr-o producție mai mică cu 400 de milioane de kilograme. Dacă vrem să investim în Planetă, trebuie să prevenim risipa alimentară.

Dacă populația mondială ar trebui să ajungă la aproape 10 miliarde în 2050, estimează ONU, pierderea terenurilor arabile este și mai îngrijorătoare. Pentru Waste Watcher International, obiectivul 12.3 al Agendei 2030 trebuie atins pentru a reduce risipa alimentară cu 50%. De aici și necesitatea de a investi în educația alimentară în întreaga lume.

UNICEF ​​reamintește că pe toată Planeta aproximativ un miliard de copii - aproape jumătate - sunt expuși unui risc foarte mare de impactul crizei climatice. Poluarea, deficitul de apă și evenimentele meteorologice extreme din ce în ce mai răspândite și frecvente amenință o întreagă generație de copii și adolescenți: la nivel global, până în 2040, aproape unul din patru copii va locui în zone cu deficit mare de apă, în Italia se estimează că în 2050 majoritatea copiilor vor fi expuși valurilor de căldură din ce în ce mai frecvente, potrivit ansa.it

Numeroase inițiative au loc în întreaga lume pentru Ziua Pământului. În Italia, printre altele, în perioada 21-25 aprilie la Roma are loc "Satul pentru Pământ", format conceput de Ziua Pământului Italia și creat în colaborare cu Mișcarea "Focolari" din Roma, cu un program plin de evenimente de mediu, sport, divertisment și cultură.

 

Traducerea Rador