„Este un moment istoric”: Zelensky a semnat cererea de aderare la UE. Ce transmite Bruxelles. FOTO

Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Președintele Volodymyr Zelensky a semnat, luni, 28 februarie, dimpreună cu premierul statului și ministrul Apărării, cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. „Acesta este un moment istoric”, au transmis reprezentanții Parlamentului din Ucraina. Autoritățile așteaptă verdictul final al oficialilor de la Bruxelles.

„Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil”, a spus, luni dimineață, Volodymyr Zelensky.

Ucraina a cerut oficial aderarea la UE

După ce a cerut aderarea imediată a Ucrainei la Uniunea Europeană, în ceea ce ar putea fi privit ca un gest disperat al președintelui țării, acesta a semnat, câteva ore mai târziu, cererea de incluziune în blocul comunitar.

În fundalul fotografiei care surprinde „momentul istoric” al semnării actului de aderare la UE sunt surprinși saci de nisip și soldați care stă de gardă.

 

„Propunerea care face istorie vine de la prietenul meu, prim-ministrul Eduard Heger, despre apartenenţa #Ucrainei la #UE. Cererea este pe drum, naţiunea ucraineană a făcut alegerea europeană cu mult timp în urmă. Sincere mulţumiri pentru sprijinul extraordinar!”, a transmis prim-ministrul ucrainean, într-o postare publicată pe Twitter.

Sursă: Agenția de Presă Interfax

Ursula von der Leyen: Ucraina este de-a noastră

După ce Bruxelles a anunțat că trimite arme Ucrainei, interzice mass-media susținută de Rusia în UE, precum și avioanele rusești în bloc, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis, duminică, într-un interviu acordat Euronews, că Ucraina „este de-a noastră și o vrem în Uniunea Europeană”.

„Avem un proces cu Ucraina care constă, de exemplu, în integrarea pieței ucrainene în piața unică. Avem o cooperare foarte strânsă în ceea ce privește rețeaua energetică, de exemplu.

Sunt atât de multe subiecte la care lucrăm îndeaproape, împreună, și, într-adevăr, de-a lungul timpului, ne aparține. Ucraina este de-a noastră și o vrem în UE”, a declarat Ursula von der Leyen.

Încrederea în Vladimir Putin este „complet distrusă”

Șefa CE a mai spus că încrederea în Vladimir Putin este „complet distrusă și erodată”.

Discutând despre posibilitatea unor discuții de pace între Ucraina și Rusia, Ursula von der Leyen a spus că „este important ca partea ucraineană să fie de acord cu discuțiile de pace și ca condițiile să fie bune pentru partea ucraineană”.

„În general, este întotdeauna mai bine să avem discuții de pace decât să avem o luptă. Dar încrederea în președintele Putin este complet ruptă și erodată”, a subliniat președinta CE, Ursula von der Leyen.