Este oficial. Varianta Delta a devenit dominantă în Europa. Experții în sănătate sunt în alertă

Este oficial. Varianta Delta a devenit dominantă în Europa. Experții în sănătate sunt în alertă

Varianta Delta a SRAS-CoV-2, cea indiană, a devenit tulpina dominantă pe continental european și se răspândește cu repeziciune în toate statele.

Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) din Europa a transmis aceste informații luni, prin intermediul unui comunicat postat pe Twitter. Conform informațiilor varianta Delta de coronavirus este dominantă în majoritatea statelor europene

Informațiile provenite de la Filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi de la Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor, arată că, în perioada 28 iunie - 11 iulie, varianta Delta era dominantă - în 19 dintre cele 28 de ţări care secvenţiază în mod suficient. În aceste ţări, varianta indiană era prezentă în proporţie de 68.3%, depășind varianta britanică (alfa), prezentă în proporţie de 22,3%.

Având în vedere tendinţa actuală, varianta indiană va deveni tulpina dominantă în întreaga lume în lunile următoare.

Tulpina Delta amenință întrega lume

Tulpina Delta „va continua să se răspândească şi să înlocuiască celelalte variante aflate în circulaţie, dacă nu apare o nouă tulpină, mai agresivă”, avertizează centrul.

„Mai avem mult până să ieşim din pandemie, iar din păcate în numeroase ţări din regiunea noastră (Europa) observăm o creştere semnificativă a cazurilor legate de răspândirea variantei delta, extrem de transmisibilă. În pofida eforturilor considerabile ale statelor din regiune de a vaccina oamenii din întreaga regiune, milioane de persoane sunt nevaccinate în continuare şi riscă, astfel, să ajungă la spital”, a declarat directorul OMS Europa Hans Kluge.

Americanii analizează o reacţie adversă după vaccinarea cu Pfizer şi Moderna. Este afectată inima

Vaccinarea este singura opțiune

Potrivit spuselor sale, datele arată că o vaccinare completă reduce semnificativ riscul unei îmbolnăviri grave.

„Trebuie să rămânem atenţi şi să continuăm să dăm dovadă de bun simţ, pentru a împiedica răspândirea virusului. Asta înseamnă să ne vaccinăm complet imediat ce avem posibilitatea şi să respectăm distanţarea socială, să ne spălăm pe mâini, să evităm locurile aglomerate şi să purtăm o mască dacă este necesar”, a precizat directoare ECDC Andrea Ammon.

OMS şi ECDC îndeamnă grupuri considerate prioritare - bătrâni, bolnavi cronici şi lucrărori din sănătate - să se vaccineze complet împotriva COVID-19 pentru a se proteja şi a proteja persoane cu care vin în contact.

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut săptămânal, în ultima lună, în Europa la toate categoriile de vârstă. La categoria de vârstă 15-24 de ani creșterea este de cinci ori în ultima lună.

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News