Este oficial! Evalurea vizuală a clădirilor cu risc seismic, făcută din ianuarie
- Maria Pană
- 21 decembrie 2022, 07:14
Ministerul Dezvoltării a oficializat ordinul prin care se introduce reglementarea tehnică, ce cuprinde prevederi pentru ierarhizarea clădirilor din punct de vedere al riscului seismic. Mai exact, a apărut metodologia de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, ce va scurta durata necesară evaluării clădirilor din punct de vedere al rezistenței acestora la acțiunea cutremurelor.
Ordinul Ministerului Dezvoltării nr. 3.231/2022, ce se va aplica din 19 ianuarie 2023, conține prevederi ce vor permite ierarhizarea rapidă clădirilor cu risc seismic, astfel încât să poată fi stabilită ordinea în care acestea vor fi consolidate. Evaluarea vizuală face parte din cele trei nivele prevăzute în ordin, astfel:
-evaluarea de nivel 1 - evaluarea riscului seismic la nivel național, prin realizarea hărților de risc la acțiuni seismice la nivelul fiecărui județ, pe baza unei metodologii unitare;
-evaluarea de nivel 2 - ierarhizarea clădirilor din punct de vedere al riscului seismic la nivel de unitate administrativ teritorială prin evaluare vizuală rapidă;
-evaluarea de nivel 3 - evaluarea vulnerabilității seismice a clădirilor prin expertizare tehnică de către un expert tehnic atestat pentru domeniul „Rezistență mecanică și stabilitate” și stabilirea măsurilor de intervenție pentru punerea în siguranță față de acțiunea seismică urmată de implementarea acestora.
Evaluarea clădirilor cu risc seismic ridicat
Primul nivel este un tip de evaluarea care are la bază informații privind:
-efectul cutremurelor din trecut asupra fondului construit, rezultatele cercetărilor din domeniul riscului seismic;
-evoluția reglementărilor tehnice de proiectare seismică;
-evoluția practicii de proiectare și a materialelor de construcție utilizate.
Evaluarea vizuală rapidă este o procedură care ia în considerare un număr limitat de parametri care influențează semnificativ riscul seismic al unei clădiri și implică colectarea de informații prin inspecție în teren, desfășurată de către inspectori calificați, a fiecărei clădiri.
Prin evaluarea vizuală rapidă se stabilește un nivel de prioritate, pe baza unui punctaj, pentru realizarea investițiilor. Punctajul este stabilit ținând cont de caracteristicile de vulnerabilitate seismică ale clădirilor realizate conform sistemului de asigurare a calității în construcții și practicii generale de construcție de la data realizării acestora.
Informațiile relevante privind vulnerabilitatea seismică a clădirilor pentru aplicarea metodologiei de evaluare vizuală rapidă a clădirilor sunt stabilite minimal, astfel încât inspecția să se poată realiza de pe domeniul public, prin observarea clădirii dinspre exterior, fără a fi necesar accesul inspectorului în imobil, indiferent de forma de proprietate a acestuia.