Este mare pericol de accidente aviatice. Avertismentul a fost lansat, se cer măsuri urgente

Este mare pericol de accidente aviatice. Avertismentul a fost lansat, se cer măsuri urgente Sursa: Arhivă EVZ

Deşi nu s-a produs încă nicio situaţie periculoasă în zbor graţie instalaţiilor de urgenţă, piloţii trebuie să facă faţă unor avertismente în cabina de zbor, ceea ce le poate distrage atenţia.

Armata rusă perturbă sistemele de navigaţie prin satelit ale avioanelor comerciale după invadarea Ucrainei. Asta afirmă Benoit Roturier, responsabil pentru navigaţia prin satelit la DGAC, autoritatea franceză a aviaţiei civile. El insistă pe necesitatea de a găsi alternative fiabile.

Sunt mari probleme ce au fost reclamate de piloți

Piloţi de linie au semnalat disfuncţionalităţi în regiunile situate în jurul Mării Negre, în Finlanda de est şi în enclava Kaliningrad. Acestea par să fi fost cauzate de camioane ruseşti echipate cu aparate de bruiaj, care sunt de asemenea folosite pentru a proteja trupele şi instalaţiile de rachete ghidate prin GPS spre ţintele lor, a declarat dl Roturier într-un interviu. „Pentru moment, nu cred că intenţia este de a perturba aviaţia civilă”, a declarat el. „Este o pagubă colaterală”.

Deşi nicio situaţie periculoasă nu s-a produs încă în zbor graţie unor instalaţii de urgenţă, piloţii trebuie să facă faţă unor avertismente în cabina de zbor, ceea ce le poate distrage atenţia, a declarat dl Roturier.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avertisment lansat pentru Europa, se cer măsuri urgente

„Toată Europa trebuie să stabilească planuri de urgenţă în caz de disfuncţie a acestor sisteme prin satelit”, a declarat dl Roturier. Este deosebit de adevărat pentru ţările care sunt mai apropiate de front şi care sunt poate mai puţin avansate în elaborarea de planuri de urgenţă. La începutul lunii, Agenţia Europeană pentru Securitate Aeriană a avertizat contra unei „probabilităţi sporite de probleme” cu sistemele prin satelit utilizate de avioanele comerciale. Industria aeronautică utilizează în general o singură frecvenţă GPS pentru navigaţia prin satelit. Există şi tehnologii de urgenţă în caz de pierdere a semnalului.

Recentele incidente legate de războiul din Ucraina au sensibilizat organismele de reglementare la riscul de perturbări masive ale spaţiului aerian, cu atât mai mult cu cât Uniunea Europeană insistă să mizeze din ce în ce mai mult pe navigaţia prin satelit. „În Franţa, un singur camion echipat cu un puternic aparat de bruiaj ar putea aplatiza un sfert din spaţiul aerian francez”, a declarat dl Roturier. „Este îngrijorător pentru aviaţia civilă. Zone vaste situate în afara zonelor de conflict ar putea fi afectate”, conform RADOR.