Este demonizarea o soluție? Un medic celebru ripostează: suntem în pragul colapsului!
- Andreea Vlad
- 13 octombrie 2020, 07:42
Medicul Dorel Săndesc a avertizat că tentația plasării unei vinovății colective asupra personalului medical este mare, însă românii trebuie să înțeleagă că fac mai mult rău asupra psihicului medicilor, confruntați cu epuizarea și dramele văzute în secțiile ATI.
Medicul ATI Dorel Săndesc a explicat, într-o intervenţie televizată, cum sunt afectaţi cei care lucrează la secțiile de Terapie Intensivă de sindromul epuizării (burnout), dar şi de criticile nediferenţiate la adresa corpului medical, ai cărui membri, glorificaţi la începutul pandemiei, au ajuns să fie "demonizaţi".
Principala sursă de stres pentru medici rămâne, însă, degradarea stării pacienţilor care fac forma severă de infecţie cu Covid-19 şi care îşi păstrează starea de conştienţă până în pragul inevitabilului.
’Eroizat’ sau demonizat?
"Este o suferinţă cruntă, acest dramatism al faptului că ei (n.r.- pacienţii ATI) sunt într-o stare foarte gravă. Vedem că şansele lor sunt foarte mici, dar au acest sindrom, 'happy hypoxemia' (n.r. - scăderea severă a oxigenării sângelui fără ca pacientul să realizeze acest lucru), vedem că ei sunt conştienţi în ciuda suferinţei lor.
Acest lucru este cea mai mare povară, cea mai mare apăsare pentru personalul medical şi principala sursă de burnout (epuizare, n.r.), cu toate faţetele sale, pe care personalul ATI o resimte foarte puternic. În acest context, reacţiile publice care culpabilizează la grămadă personalul medical - care, de la 'eroizat', a ajuns demonizat, contribuie la accentuarea acestei stări psihice a personalului medical", a spus Dorel Săndesc.
„Vă rog, purtați mască”
Profesorul timişorean Dorel Săndesc este vicepreședintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă și membru, alături de alți 8 doctori, al Comisiei pentru Management Clinic și Epidemiologic al Covid-19. El a povestit, sâmbătă, pentru Libertatea. câteva episoade care i-au marcat pe colegii săi din secțiile ATI unde sunt trataţi bolnavii aflați în stare gravă.
„Da, e o presiune uriașă, dar știți, din observațiile mele, de unde vine în primul rând? Din șocul sufletesc al personalului medical în fața morții absolut dureroase a pacienților COVID. (…) Am avut, undeva în județul Timiș, nu vă voi spune spitalul, un bărbat care nu credea în virus, se considera – și poate că era – atât de puternic. Starea i s-a agravat. Și, când era atât de rău încât abia mai respira, a cerut telefonul. A dat un ultim mesaj familiei: ”Vă rog purtați mască!, a declarat acesta.
Sursa: Antena 3