Este acesta un moment bun să cumperi o casă?

Este acesta un moment bun să cumperi o casă?

Prețurile locuințelor au început să crească destul de alert în România, în condițiile în care alte state din jur, unde salariile sunt mult mai mari, au case mai ieftine

România este, din nou, în frunte la creșterea prețului la case. În primele șase luni, locuințele s-au cumpit cu 5,88%, potrivit unui studiu realizat de compania de real estate Re/Max, în 15 state europene. O majorare de aproape 6% a prețurilor în șase luni înseamnă, anualizat, circa 12%. Evoluția din primul semestru al anului așază România pe a cincea poziție în Europa, unde lider de pluton este Portugalia. „Nu este un procent care să indice o creștere semnificativă, ci mai degrabă o constanță a prețurilor”, a comentat pentru EVZ Gabriel Voicu, director New Homes Coldwell Banker. „Acum câțiva ani am avut scăderi de 4-5%, anul trecut o creștere anemică de 1%, acum o creștere de 3%. Până când nu este vorba de o majorare de 7-8% sau chiar 10%, nu putem vorbi de o creștere relevantă”, explică Voicu. Acesta se raportează mai degrabă la datele biroului statisitic european Eurostat, care indică un avans al prețurilor de 3% în primul semestru. Însă, și în clasamentul Eurostat, România se află în plutonul fruntaș.

Efectul „dării în plată” și nu numai

Creșterea de 3-6% a prețurilor, din primele șase luni, a fost generată de efervescența de pe piața imobiliară. Cererea de case a fost și a rămas destul de mare. Mulți români s-au grăbit să cumpere înainte de apariția legii „dării în plată”, așadar cu un avans de numai 15 – 20% la credit. Asta în condițiile în care, pe rând, odată cu apariția legii, și chiar înainte, cele mai mari zece bănci locale au majorat avansul pentru creditele imobiliare, până la 30 sau chiar 40% din valoarea locuinței.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Informațiile privind legea dării în plată, din noiembrie 2015, precum și epuizarea plafonului «Prima casă», au crescut cererea de locuințe. Dacă până atunci lumea aștepta, pentru a cumpăra exact ce își dorește, ulterior cei care doreau au cumpărat chiar făcând mici compromisuri, de teama de a nu prinde un credit cu avans mare sau de teamă că nu mai apucă un împrumut «Prima casă»”, a mai explicat acesta.

Locuințe de 900 de euro metrul pătrat

Față de acum opt ani, locuințele din Capitală, de exemplu, sunt și de trei ori mai ieftine. Astfel, dacă în 2008 un apartament de circa 55 mp într-o zonă semi-centrală din București costa și 120.000 de euro, acum prețul a coborât la circa 45.000 de euro.

Este, mult, puțin? Raportat la salariile câștigate de români, prețul poate fi considerat destul de ridicat. Un argument poate fi acela că state în care salariile sunt duble față de România, au apartamente mai ieftine. De exemplu, în Cehia, prețul pe metrul pătrat este, potrivit aceluiași studiu Re/Max, de 832 de euro, în timp ce în România este de 900 de euro. Or, salariul mediu în Cehia este de 900 de euro, dublu față de venitul mediu al românilor. România este mai scumpă și decât Slovacia (care are un preț mediu de 879 de euro al metrului pătrat) și aproape la același nivel cu Grecia (980 de euro/mp).

Gabriel Voicu spune însă că întotdeauna evenimentele de pe plan intern sau schimbările de mentalitate pot genera modificări importante în evoluția prețurilor: de exemplu, Austria este o altă piață unde casele se scumpesc, pentru că tot mai mulți austrieci vor să devină proprietari, în loc de chiriași.

Pericol majorcreditele ieftine

Dacă majorarea prețurilor caselor ne-ar putea îndemna să cumpărăm, creditele foarte ieftine transmit un semnal contrar. Majoritatea locuințelor sunt cumpărate prin credite. După Brexit, costul Robor, în funcție de care se calculează dobânda variabilă a creditelor, s-a majorat cu peste 10%. Or, dobânda constituie cea mai mare parte din rata bancară, în primii ani de rambursare a creditelor. O creștere accentuată de dobândă ar conduce automat la o majorare a ratei, iar de la un caz la altul, în funcție de venitul personal, se poate chiar ajunge în situația în care debitorul să nu mai poată achita creditul, atrage atenția economistul Aurelian Dochia. Acesta recomandă atât românilor, cât și băncilor, prudență la acordarea de credite destinate populației. Cei care cumpără o casă trebuie să ia în calcul toate aceste posibile evoluții, pe care banca este posibil să le ignore.