Est-europenii se întorc acasă

Est-europenii se întorc acasă

Valul de migraţie care i-a speriat pe englezi s-a potolit în ultimul an. Numărul lucrătorilor esteuropeni care au părăsit Marea Britanie pentru a se întoarce în ţările lor de origine s-a dublat anul trecut, în comparaţie cu 2007, potrivit Oficiului Naţional de Statistică de la Londra.

În acelaşi timp, datele guvernului britanic arată că cifra celor veniţi la muncă în Albion din noile state membre, inclusiv România, a ajuns în primele trei luni ale acestui an la cel mai scăzut nivel de la marea extindere a UE, din 2004. Recesiunea economică şi creşte rea salariilor în noile state membre se află printre factorii care au dus la stabilizarea fluxului de migranţi est-europeni.

Statisticile britanice arată că numărul migranţilor est-europeni care s-au întors în 2008 în ţările lor natale a atins 56.000, comparativ cu 25.000 - în 2007. Cifrele date publicităţii de Ministerul britanic de Interne întăresc concluziile privind reducerea imigraţiei. În primul trimestru al acestui an, doar 23.000 de lucrători din statele care au aderat la UE în 2004 au mers la muncă în Marea Britanie.

Tendinţa este valabilă şi în cazul lucrătorilor români şi bulgari. Doar 365 de români au aplicat în primele trei luni ale anului pentru permise de muncă şi numai 230 de cereri au fost aprobate de autorităţile britanice. În acelaşi timp, românii au adresat 4.220 de cereri pentru certificate de înregistrare, care le acordă dreptul de rezidenţă în baza legislaţiei europene, 2.500 dintre acestea fiind aprobate. Cifrele sunt cele mai scăzute de la aderarea României la UE.

„Joburi pentru britanici” Domolirea valului de migraţie nu i-a impresionat pe britanici, care au protestat, la începutul săptămânii, faţă de angajarea unor muncitori polonezi la terminalul de gaz lichefiat al Conoco Philips din Milford Haven, Ţara Galilor. După o grevă de două zile, în care muncitori de la şapte rafinării au cerut ca „joburile britanice să aparţină britanicilor”, angajatorii au cedat, acceptând să-i înlocuiască pe polonezi cu muncitori locali.   Situaţia a atras atenţia Comisiei UE, care a subliniat că „închiderea graniţelor (pentru muncitorii străini - n.r.) nu creează noi locuri de muncă”. Un purtător de cuvânt al Comisiei a mai amintit că numeroşi britanici muncesc peste hotare.

Ne puteți urmări și pe Google News