Piața de critpomonede, raiul escrocheriilor financiare
- Cristian Raducanu
- 22 septembrie 2023, 11:55
Piața de critpomonede, raiul escrocheriilor financiare. În România sunt între 500.000 și 800.000 de investitori în monedele digitale.
Piața de criptomonede nu este regelementată în România. Investiția este riscantă și nu doar din cauza fluctuațiilor ci și din cauza fraudelor. Mărturie stă ultimul caz în care afaceristul Călin Donca este implicat.
„Pirații internetului” au dezvoltat tot felul de metode elaborate prin care-i păcălesc chiar și pe cei care au educație financiară.
Piața de critpomonede, capcană pentru fraieri
O escrocherie similară cu cea a afaceristului Donca a fost pusă la punct de o administratorii unei firme din Ilfov. În jur de 900 de români au constatat că nu-și mai pot accesa conturile. Ba mai mult, activele lor au dispărut în neant. Unul dintre păgubiți a reclamat faptul pierderile sunt de ordinul zecilor de mii de euro și pot ajunge chiar și la 100.000 de euro.
Cât despre sumele pe care ar trebui să le recupereze, sub formă de profit, acestea sunt mult mai mari. În unele cazuri ar fi vorba de milioane de euro. În speranța că-și vor recupera paguba, au formulat plângeri penale la DIICOT și s-au constituit parte civilă în procese.
Societatea din Ilfov care a administrat tranzacțiile în numele investitorilor este CNC Creative Finance SRL. Are sediul social în Voluntari. Personale care administrează firma sunt doi români și un britanic, Cristian Pricop, Ana Maria Ionică și Anthony Ronald Harrison. Portofoliul celor trei este completat de societăți cu activitate în domeniul consultanței și investițiilor financiare.
Cum s-a derulat escrocheria cu criptomonede
În primă fază, tranzacțiile cu activele digitale s-au derulat prin CNC IT Innovation, controlată de aceleași persoane. Mutarea investițiilor de pe o firmă pe altă reprezintă primul semn cum că ceva nu este în regulă. Mai ales că nu sunt instituții dedicate să supraveghează investițiile și intermediarii din piața activelor digitale.
„ La început totul a mers bine. S-au înregistrat randamente bune, comunicam ușor cu reprezentanții firmei. Din ce știu, foarte puțini dintre cei care am investit au retras bani, dar cei care au făcut-o nu au avut probleme. La un moment dat am fost anunțați că activele vor fi mutate pe altă firmă. După ceva timp au apărut și primele probleme. Întârzieri la retragerea banilor, însă încă se putea comunica cu cei de la firmă, care ofereau explicații care sunau credibil”, a precizat unul dintre investitorii păgubiți.
Spre deosebire de Călin Donca, intermediarii din cazul de față nu promiteau randamente uriașe. Fapt ce adăuga credibilitate. Primele probleme au apărut în 2022, moment la care intermediarii au încercat să ascundă escrocherie precizând că de fapt ar fi vorba de neînțelegeri cu banca sau cu firma, iar aceste aspecte se vor rezolva.
Companii fantomă de criptomonede
„Ultimul anunț, care a venit recent, spunea că nu trebuie să ne alarmăm, pentru că sunt pe cale să deschidă o bancă online în Țările Baltice și atunci totul se va rezolva”, spune investitorul. Însă, oamenii s-au unit și au acționat firma respectivă în instanță.
Trebuie menționat că spre deosebire de cazul Donca, activele în care au investit persoanele din cazul nostru sunt mult mai cunoscute: Ethereum și Bitcoin.
Datele furnizate de ONRC indică faptul că CBC IT Innovations SRL a fost înființată în 2017, fără cifră de afaceri în 2022, cu niciun angajat și cu pierderi. Ulterior activele digitale au fost transferate în portofoliul CBC Creative Finance SRL, o companie cu un profit de peste 860.000 de lei și o cifră de afaceri de peste 4 milioane de lei.
Dat fiind faptul că piața criptomonedelor nu este reglementată, ASF avertizează că investitorii se confruntă cu posibilitatea de a rămâne fără banii investiți. Din fericire acest lucru este pe cale să se schimbe, iar ASF are un rol crucial în acest sens. Dar până la momentul respectiv Autoritatea Financiară avertizează asupra riscurilor la care sunt expuși investitorii.
ASF „avertizează”
Autoritatea de Supraveghere Financiară, instituție sub ochii căreia s-au derulat falimente răsunătoare pe piața asigurărilor, dă acum avertismente.
„ Autoritățile europene de supraveghere (ABE, ESMA și EIOPA – AES) avertizează consumatorii că multe criptoactive sunt extrem de riscante și speculative. Pentru majoritatea consumatorilor retail nu sunt adecvate ca investiție sau ca mijloc de plată sau de schimb.
Consumatorii se confruntă cu posibilitatea reală de a-și pierde toți banii investiți dacă vor cumpăra aceste active. Consumatorii ar trebui să fie vigilenți cu privire la riscurile de publicitate înșelătoare, inclusiv prin platforme de comunicare socială și influențatori. Consumatorii ar trebui să fie deosebit de vigilenți în ceea ce privește câștigurile rapide sau mari promise, în special cele care par prea bune ca să fie adevărate.
Consumatorii ar trebui să fie conștienți că nu dispun de nicio cale de atac sau protecție, întrucât criptoactivele și produsele și serviciile conexe nu intră, de regulă, sub incidența protecției existente în temeiul normelor actuale ale UE privind serviciile financiare”, potrivit economica.net.