Escrocherie de Revelion. Cum au rămas oamenii fără sume mari de bani

Escrocherie de Revelion. Cum au rămas oamenii fără sume mari de bani

Mai mulți români și-au pierdut banii de vacanță după ce au plătit în avans pentru închirierea unor locații care nu existau în realitate.

Această înșelătorie a fost pusă la cale, în urmă cu mai multe luni, pe un site de anunțuri online. Escrocii au postat un anunț în care ofereau spre închiriere, pentru Revelion, o vilă, în orașul Sinaia. Cereau în schimb, plata unui avans de câteva mii de lei. Ca să nu dea de bănuit, aceștia au folosit informațiile unei firme reale din Brașov. Astfel, cei păcăliți primeau facturi false, cu datele de identificare ale companiei brașovene, însă li se cerea să vireze banii într-un cont.

Unul dintre păgubiți, Ionuț Rădoi, citat de Digi24, a povestit că plănuia să plece la munte, de Revelion, cu un grup de 14 prieteni. El a găsit anunțul cu vila din Sinaia, a sunat la numărul de telefon afișat, apoi, după ce a primit mai multe informații de la cel care s-a dat drept proprietar, a acceptat să plătească un avans de 2.000 de lei. Acest lucru se întâmpla prin luna septembrie.

„Nu mă aşteptam niciodată să mă ţepuiască cineva în felul ăsta! Eu am fost cel care a găsit cazarea asta undeva la sfârşit de septembrie. A fost ideea de a-i da 2.000 de lei avans, ulterior, în decembrie să mai discutăm şi pentru restul banilor”, a povestit păgubașul.

Datele aparțineau unei firme reale

Omul a văzut că datele de facturare, pe care le-a primit aparțin unei firme reale, și nu și-a mai pus problema că ar putea fi păcălit, astfel că a plătit banii ceruți. Ulterior, la numărul de telefon pe care l-a primit pentru contact nu a mai răspuns nimeni și, astfel, a sunat la firmă. Alții au plătit și sume mai mari, între 3 și 4.000 de lei.

„În luna septembrie am aflat de primul caz de înşelătorie în care mai multe persoane se folosesc de firma mea drept momeală şi încasează aconturi substanţiale. În acest moment am deja o plângere făcută la Poliţia din Braşov, la secţia 3. Vă încurajez să faceţi şi dvs. plângere la secţia de Poliţie de care aparţineţi”, a fost reacția firmei, conform sursei citate mai sus.

Confruntându-se cu un număr mare de solicitări din partea păgubașilor, administratorul firmei din Brașov a făcut și un grup pe Facebook, la care au aderat, rapid, mare parte dintre cei păcăliți. Fiecare a povestit ce a pățit și a fost îndrumat să se adreseze poliției.

Poliția a demarat o anchetă

Cu acest prilej, o parte dintre cei înșelați au descoperit că numele și numerele lor de telefon erau folosite escroci pentru încheierea unor contracte false de cazare, cu alți păgubiți.

„Am primit primul telefon de la cineva din Ploieşti, mi-a spus, uite numele tău apare pe contractul nostru de cazare. Când mi-am văzut numele pe contractul cuiva, am sesizat poliţia. E deja un furt de identitate”, a relatat Ionuț Rădoi, conform sursei citate.

În prezent au fost depuse șase plângeri penale în Bucureşti, conform informațiilor furnizate de Poliţia Capitalei, însă este de așteptat ca numărul acestora să crească. Autoritățile au inițiat o anchetă, iar pe de altă parte, recomandă celor aflați în căutarea unei locații de vacanță să evite ofertele de pe site-urile de anunțuri online.