O ESCROACĂ celebră a fost CONDAMNATĂ la ÎNCHISOARE pentru o ÎNŞELĂCIUNE URIAŞĂ | EXCLUSIV EVZ

O ESCROACĂ celebră a fost CONDAMNATĂ la ÎNCHISOARE pentru o ÎNŞELĂCIUNE URIAŞĂ | EXCLUSIV EVZ

O escroacă celebră a fost condamnată la cinci ani de închisoare de magistraţi ai Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti. Este vorba despre Andreea Lorena Pleşea, cea care s-a dat drept angajată a Comisiei Europene şi a păcălit mai mulţi afacerişti din România, Germania, Grecia sau Cipru. Escroaca a fost condamnată, în lipsă, pe numele ei fiind emis un mandat internaţional de arestare. Evenimentul zilei a prezentat, în exclusivitate, povestea Andreei Pleşea, cea care se află, acum, în Dubai, acolo unde a fost arestată după ce a dat mai multe ţepe unor cetăţeni români, ruşi şi arabi.

O escroacă celebră a fost condamnată la cinci ani şi trei luni de închisoare, pentru înşelăciune. Este vorba despre Andreea Lorena Pleşea, femeia în vârstă de 38 de ani care a fost trimisă în judecată pentru șapte infracțiuni comise în România. Evenimentul zilei a aflat că falsul comisar european a înșelat, şi în Dubai, cel puțin nouă persoane, de la coafeza care îi aranja părul până la proprietarul apartamentului în care a stat cu chirie. Condamnarea survine la mai bine de un an de când a fost trimisă în judecată de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Andreea Lorena Pleșea s-a dat drept comisar european și a înșelat mai mulți cetățeni români și străini din Cipru, Grecia, Germania și Dubai. În cazul ei, procurorii au cerut pedeapsa maximă: cinci ani de închisoare.

Decizia instanţei

Pe 26 aprilie, după mai multe amânări, un magistrate de la Judecătoria Sectorului 1 a decis: “În baza art. 38 alin(1) C.pen. raportat la art. 39 alin(1) lit. b C.pen., constată că infracţiunile pentru care inculpata Pleşea Andreea Lorena a fost condamnată prin prezenţa au fost săvârşite în concurs real şi în consecinţă aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani şi 9 luni închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv 2 ani şi 6 luni închisoare, urmând că în final inculpata să execute pedeapsa rezultanta de 5 ani şi 3 luni închisoare”. Judecătorul a respins,că neîntemeiată, cererea formulată de avocatul Andreei Lorena Pleşea, care ceruse schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care a fost trimisă în judecată, din şapte infracţiuni de înşelaciune, într-o infracţiune de înşelaciune calificată, în formă continuată.

Pagubă de aproape 600.000 de euro

Din hotărârea instanţei reiese că Andreea Lorena Pleşea a fost condamnată pentru înşelăciune calificată în dauna SC VIFOR MANAGEMENT SRL, SC MALCONS-COM SRL, SC Iscreen Solution SRL şi Ani Cristina Iacob. Totodată, a obligat-o pe Andreea Lorena Pleşea să plătească:

  • 145. 000 euro, daune materiale pentru SC Vifor Management SRL, cu penalitaţi de 1% pe zi, de la dată scadenţei până la plata efectivă;
  •  16.700 euro, daune materiale pentru SC Malcons Com SRL şi 19.000 euro pentru administratorul societăţii, Liliana Manole;
  • 350.000 euro, daune materiale pentru Ani Cristina Iacob;
  • 222.500 lei, daune materiale pentru SC Iscreen Solution SRL;
  • 4500 lei, cheltuieli judiciare avansate de Stat.

În total, Andreeea Lorena Pleşea are de plătit aproape 600.000 de euro

Documentele falsificate, desfiinţate

Instanţa a respins acţiunea civilă, exercitată de Petru Viforel Băbacă, SC Vifor Management SRL, ca neîntemeiată. De asemenea, a menţinut măsura sechestrului asigurător dispusă de procuror şi a desfiinţat înscrisurile false: un înscris nedatat care atestă în mod fals situaţia ridicărilor în numerar, în perioada 04.01-19.10.2012, a unor sume de bani din contabilitatea SC Global Partner Services SRL (firmă înfiinţată de Andreea Lorena Pleşea n.a.), două contracte presupus încheiate de SC Global Partners SRL cu primăriile municipiilor Reşiţa şi Drobeta Turnu-Severin, din datele de 20.10.2011, respectiv 10.05.2011 şi adresa nr.79 emisă de Patronatul Serviciilor Publice la dată de 24.10.2013, semnată de preşedintele Florian Dudu.

Urmărită prin Interpol

Andreea Lorena Pleşea a fost trimisă în judecată, pe 19 februarie 2016, pentru şapte infracţiuni de înşelăciune, uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cu puțin timp înainte, ea a plecat în Dubai, acolo unde a început să facă același lucru: îi păcălea pe arabi că implementează un proiect ecologic de reciclare, în valoare de sute de mii de euro. A stat în gazdă la un român care, crezând-o femeie serioasă, a împrumutat-o și cu bani. Apoi, încet, încet, Andreea Lorena Pleșea a câștigat încrederea unor cetățeni arabi. Așa a reușit să devină asociată într-o firmă, împreună cu un afacerist local, și să stea întrun birou luxos. De la sfârșitul anului 2015 și până anul trecut, ea a trăit din împrumuturi pe care nu le-a mai returnat. Pe 13 mai 2016, Judecătoria Sectorului 1 a cerut arestarea ei, în lipsă, iar Andreea Pleșea a fost dată în urmărire internațională, prin Interpol.

Cum a fost prinsă în Dubai

Evenimentul zilei a aflat că, pe 19 septembrie, Andreea Pleșea a fost reţinută de CID, departamentul de investigare a crimina lității din Dubai. A stat în arest 4 zile, dar a fost eliberată și i s-a reținut pașaportul, cu condiția de a plăti datoriile. În statul din Emiratele Aarabe Unite (EAU), pe numele escroacei sunt înregistrate la tribunal trei plângeri, iar alte șase la poliție. Printre cei păgubiți se numără proprietarul apartamentului unde a locuit, căruia are să îi achite 259.000 dirhami (moneda din Emiratele Arabe Unite), echivalentul a 70.000 euro. De asemenea, o rusoaică, proprietara unui salon de cosmetică, s-a plâns că Lorena Pleșea are să îi înapoieze 12.000 dirhami, adică vreo 3.700 euro, pentru serviciile pe care i le-a făcut, respectiv părul și unghiile. Unui cetățean arab are să îi dea, de asemenea, 200.000 dirhami, cam 55.000 euro. Suma cu care a înșelat oamenii în Dubai se ridică la peste 700.000 dirhami, aproximativ 185.000 euro.

 

Fals director la Comisia Europeană

Așa cum a dezvăluit Evenimentul zilei, escroaca a reușit, pe parcursul a patru ani de zile, să înșele afaceriști, politicieni, primari și funcționari publici de rang înalt, spunând fie că este angajată a Comisiei Europene, fie că este comisar european al forului de la Bruxelles și că implementează un proiect de 300 de milioane de euro. În plus, ea a participat la reuniuni NATO, alături de europarlamentari români, ca și director la Comisia Europeană.