Fundașul columbian și-a pierdut viața, la Medellin, după ce a fost protagonistul unui episod banal pe un teren de fotbal. Ucigașul lui Andres a scăpat din detenție după doar 11 ani
Andres Escobar a fost o victimă a fotbalului, a traficanțior de droguri de la Medellin și a sumelor amețitoare provenite din pariuri ilegale.
Fundașul columbian a sfârșit dramatic, pe 2 iulie 1994, împușcat cu 12 gloanțe. Scena crimei a fost un bar de la periferia orașului Medellin, locul de naștere a lui Escobar. Andres pleca de la o întâlnire avută cu doi prieteni și se ducea spre mașină. N-a mai apucat să deschidă portiera, pentru că ucigașul l-a omorât cinic, fără sentimente, strigând după fiecare glonț tras: „Gol!, gol!, gol!...”
Columbia a pierdut cu scorul de 1-2 meciul cu SUA, în care Escobar a marcat autogolul
Cu România a început dezastrul
Cu 10 zile înainte, fundașul marcase în propria poartă la meciul SUA - Columbia (scor 2-1), disputat la Los Angeles, Campionatul Mondial. Înfrângerea îi trimitea acasă pe columbieni, care pierduseră și meciul de debut, cotra României (scor 1-3).
FOTO: Fanii columbieni nu l-au uitat pe Escobar
Pele, falsul profet
La acea vreme, eșecurile „roș-albaștrilor” au fost răsunătoare și au depășit sfera pasiunii sportive. Nebunia a pornit în 1993, atunci când Columbia s-a impus în preliminariile turneului final, pe terenul Argentinei, scor 5-0. Specialiștii, în frunte cu marele Pele, au luat foc și au anunțat că elevii lui Francisco Maturana vor spulbera orice altă echipă la Mondialul din SUA. Lucrurile au stat exact pe dos, debutul a fost catastrofal, iar România a supus Columbia după o evoluție epocală. A urmat jocul cu americanii și momentul care i-a curmat viața lui Escobar. Andres și-a învins propriul portar, în minutul 34, iar columbienii și-au făcut bagajele, chiar dacă au învins Elveția în ultima confruntare (scor 2-0). Eliminarea a fost o dramă națională, de la Bogota, la Cali și la Medellin. Fanii erau dezamăgiți de favoriții lor, au înjurat printre dinți și au trecut la ale lor. Însă, șefii cartelurilor de droguri nu au înghițit eșecul. Mai ales că pariaseră însemnate sume de bani pe columbieni. Jucătorii primiseră amenințări după meciul cu România. „Nu ne mai stătea capul la jocul cu SUA. Dădeam telefoane acasă să vedem dacă familiile sunt bine”, povestea selecționerul Maturana.
Criminalul, doar 11 ani de pușcărie
În consecință, membrii naționalei au decis că ar fi mai înțelept să nu se întoarcă prea curând în țară. Singurul care n-a respectat acest plan a fost Andres Escobar. „Viața merge înainte. Nu o să-mi ia capul pentru un autogol”, le-a spus fundașul colegilor, înainte de a pleca spre Medellin.
Seara de 2 iulie i-a fost fatală. Andres a murit la 27 de ani, cu 10 zile înainte de a se căsători cu logodnica sa. Humberto Munoz Castro, criminalul, a fost condamnat la ani grei de pușcărie: 43. Însă, în 2005, a fost eliberat după ce făcuse 11 ani de detenție.
Subiectul a pus pe jar întreaga lume a presei
Vestea morții lui Andres Escobar a fost șocantă și a paralizat Campionatul Mondial de Fotbal din SUA. La acea vreme s-a pus chiar problema ca turneul să fie suspendat, dar jocul trebuia să continue din cauza mizei uriașe, ce ținea de bani, de imagine și de interes mondial. „Evenimentul zilei” a alocat spații ample dramei de la Medellin și a descris cu lux de amănunte desfășurarea faptelor. Cristian Țopescu, cel mai în vogă comentator român la acea vreme, a anunțat după moartea lui Escobar că nu va mai comenta fotbal. Țopescu a revenit asupra deciziei abia în 2000, la CE din Belgia și Olanda.
„Regele Cocainei”, implicat și în fotbal
Columbia, pe lângă fotbal și cafea, a fost „acoperită” și de cocaină. Iar asta din cauza lui Pablo Escobar, cel poreclit ulterior „Regele Cocainei”. Coincidență de nume, cu regretatul fotbalist, cel mai mare lord al drogurilor din istorie și-a găsit sfârșitul din cauza gloanțelor. A fost omorât de autorități, în localitatea columbiană Medellin, în 1993, lăsând în urmă o avere fabuloasă, de 30 de miliarde de dolari.
FOTO: Pablo Escobar a „driblat” mulți ani autoritățile columbiene și americane
A fost „oaia neagră” pentru Columbia dar și pentru Statele Unite, țară în care celebrul traficant trimitea cinci avioane pline ochi cu cocaină pe zi! Însă, pe lângă această latură, Pablo Escobar mai avea timp să se ocupe și de fotbal. De-a lungul vieții, „El Patron” a finanțat construirea mai multor terenuri de fotbal pentru copii și se pare că ar fi fost principalul finanțator al clubului de fotbal Atletico Nacional, unde a evoluat și Andres Escobar, care în 1989 a câștigat celebra competiție sud-americană Copa Liberdatores, performanță unică în istoria Columbiei.
După ce Columbia și SUA au făcut echipă pentru a-l lichida pe „Don Pablo”, cel din urmă și-a arătat adevărata putere, iar cu câteva luni înaintea Mondialului din America, Escobar a strâns toată echipa naţională să joace un meci de fotbal pe terenul din „Catedrală”, adică în închisoarea în care era încarcerat. Potrivit martorilor, fotbalistul Adres Escobar ar fi refuzat inițial să ia parte la acel joc, dar s-a supus mojorității.
FOTO:Freddy Rincon
Au luat-o pe căi greșite
Freddy Rincon (foto sus), fostul component al naționalei Columbiei și fost adversar al României la Mondialele din 1994 și cel din 1998, a fost acuzat la începutul acestui an de spălare de bani și de legături cu un cartel de droguri din Columbia. Fost jucător la Real Madrid, columbianul a mai stat după gratii timp de patru luni, pentru spălare de bani proveniți din droguri. Cocaina i-a creat probleme și celebrului portar columbian, Rene Higuita (foto jos), cunoscut pentru modul spectaculos în care apăra și dribla în propriul careu. În 2004 a fost dat afară de la formația Aucas din Ecuador, după ce a fost depistat că a consumat cocaină.
FOTO: Rene Higuita