Presa italiană a relatat că numeroşi turişti care se aflau pe mica insulă s-au aruncat în mare, speriaţi de explozia neaşteptată.

Stromboli, locul în care s-a turnat în 1950 un film cu Ingrid Bergman, face parte din grupul Insulelor Eoliene şi a devenit în ultimele decenii o zonă preferată de vedete şi persoane bogate care doresc să îşi construiască o casă de vacanţă într-un loc exotic, scrie Agerpres.

 

Vulcanul Stromboli erupe, aproape continuu, de peste două milenii, ceea ce a făcut să fie supranumit, încă de pe vremea romanilor “Farul Mediteranei”. Erupţiile constă, de obicei, în explozii moderate, care durează doar câteva secunde, aruncând cenuşa, fragmente de lavă incandescenta şi bolvani incadescenţi la câteva sute de metri in aer, denumirea de “erupţii de tip strombolian” venind tocmai de la acest vulcan. Activitatea lui este aproape exclusiv explozivă, dar are şi erupţii efuzive – caracterizate prin curgeri de lava – ultima fiind cea din 2002. Stromboli este tot un stratovulcan compus din rânduri alternative de cenuşă întărită, lavă si roci vulcanice, iar insula cu același nume se extinde pe măsură ce vulcanul continuă să arunce lava.

Te-ar putea interesa și: