Erupţia vulcanului Merapi a dus la moartea a 11 turiști, în Indonezia

Erupţia vulcanului Merapi a dus la moartea a 11 turiști, în Indonezia Peninsula Reykjanes din Islanda, amenințată de erupții vulcanice. Sursa foto: Sula111 | Dreamstime.com

Erupţia vulcanului Merapi a început duminică, la ora 14:54 (07:54 GMT).

Erupţia vulcanului Merapi. Un număr de 11 excursionişti au fost găsiţi morţi în urma erupţiei unui vulcan din vestul Indoneziei, a declarat luni pentru AFP un oficial din serviciile de salvare.

Erupţia vulcanului Merapi. Câte persoane au fost găsite în viaţă

„Sunt 26 de persoane care nu au fost evacuate, am găsit 14, trei au fost găsite în viaţă şi 11 fără viaţă", a declarat Abdul Malik, şeful agenţiei de căutare şi salvare din Padang, a doua zi după erupţie.

Erupţia vulcanului Merapi a început duminică, la ora 14:54 (07:54 GMT).

Ne puteți urmări și pe Google News

Cenuşa a fost observată până la 3.000 de metri deasupra vârfului muntelui, a declarat duminică Hendra Gunawan, şeful Centrului Indonezian pentru Vulcanologie şi Riscuri Geologice.

Erupţia vulcanului

Sursă foto: arhiva EVZ

12 turişti, daţi dispăruţi

Abdul Malik a spus că, în total, 75 de drumeţi au fost pe munte începând de sâmbătă şi salvatorii încearcă să facă un bilanţ.12 dintre ei sunt încă daţi dispăruţi. Iar 49 au coborât de pe munte, unii fiind transportaţi la spital.

Echipele de salvare au lucrat toată noaptea pentru a ajuta drumeţii să ajungă în siguranţă, a declarat agenţia de conservare a resurselor naturale din Sumatra de Vest. Unii au suferit arsuri din cauza căldurii mari şi au fost duşi la spital. Răniţii sunt cei care s-au apropiat de crater, conform sursei citate.

Erupţia vulcanului Merapi. Ţara cu 130 de vulcani activi

Vulcanul Merapi are o înălţime de 2.891 de metri . În traducere, numele său  înseamnă "munte de foc".. El este cel mai activ vulcan din Sumatra. Potrivit autorităţilor, acesta se află în prezent la al treilea nivel de alertă, pe o scară de la unu la patru.

După erupţia vulcanului, autorităţile au impus o zonă de excludere de trei kilometri în jurul craterului său.

Indonezia este situată pe Centura de Foc a Pacificului, unde întâlnirea plăcilor continentale provoacă o activitate vulcanică şi seismică semnificativă. Ţara are aproape 130 de vulcani activi.