ERORI ISTORICE la acordarea Nobelului pentru Pace
- Andreea Matei
- 9 octombrie 2015, 20:14
Cotidianul berlinez Die Welt trece în revistă o serie de gafe istorice făcute de membri comitetului Nobel atunci când au decis să acorde distincţia pentru Pace, deoarece premiul decernat a avut un efect invers celui scontat.
Henry Kissinger, laureat al Nobelului pentru Pace în 1973. Fost şef al diplomatiei americane, refugiat perfect integrat după ce a fugit de nazişti peste ocean, a fost arhitectul faimoasei "păci", încheiate cu Vietcongul. N-a ajutat la instaurarea păcii, şi asta, scrie dw.com, nu pentru că laureatul, evreu fiind, ar fi făcut parte din vreo conspiraţie, cum i-au imputat, decenii la rând, extremiştii de dreapta şi de stânga. În fapt, după decernarea premiului, americanii şi-au retras trupele din Indochina, iar regimul totalitar al comuniştilor nord-vietnamezi ai lui Le Duc Tho ai instaurat teroare.
Yasser Arafat, laureat al Nobelului pentru Pace în 1994. Liderul arab a recidivat în repetate rânduri, declanşând o intifadă armată, sângeroasă, precum şi mai multe campanii teroriste în ţinuturile controlate de palestinieni sau de israelieni.
Wangari Maathai, laureată a Nobelului pentru Pace în 2004. A fost prima femeie din Africa care a primit acest premiu, dar aceasta s-a folosit de titlu pentru câştiga funcţii politice în Kenia, dar a răspândit teorii ale conspiraţiei, menite să acrediteze teze vestofobe. „Virusul Sida” ar fi „fost invenţia laboratoarelor occidentale menite să distrugă Africa neagră”, spus Wangari Maathai, conform Die Welt, aducându-şi astfel "prinosul de recunoştinţă" şi contribuţie la înţelegerea între popoare pe care o dorea Alfred Nobel.
Al Gore şi Rajendra Pachauri, laureaţi ai Nobelului pentru Pace în 2007. Fostul activist ONU, Rajendra Pachauri, şeful unui consiliu fantomă al Naţiunilor Unite însărcinat să abordeze schimbările climatice, s-a distins prezicând scufundarea Olandei şi secarea, Amazonului. Alături de el a fost recompensat un specialist în one-night-stand-uri ecologice, împăcuitoristul-şef american, Al Gore, care, după primirea distincţiei, a cam uitat de activismul climateric, notează dw.com.
Barack Obama, laureat al Nobelului pentru Pace în 2009. Decizia de a-şi retrage forţele din toate focarele de criză ale lumii globalizate, lipsind-o de un centru ordonator şi pacificator, a lăsat globul hipervulnerabil la terorism, imperialism şi potenţial război mondial.
"În lumea filistinismului, a perfidiei şi duplicităţii e posibil orice, mai puţin să poată să se decerneze un premiu Nobel pentru Pace cui trebuie şi merită, astfel încât distincţia să fie o recompensă cuvenită şi un semnal util, orientativ, pentru un viitor incert, periculos, într-un univers global tot mai complex", avertizează Petre M. Iancu, în analiza sa pentru dw.com.