Eroare medicală cruntă la Iași! A murit cu zile pe masa de operație!
- Mihai Soica
- 4 octombrie 2020, 19:36
Un caz care a făcut mare vâlvă, acum zece ani, a fost tranșat definitiv de justiția din Iași. Între timp, medicul considerat vinovat s-a spânzurat pentru că nu a mai rezistat presiunilor.
Acum zece ani, o pacientă, pe numele său Daniela Badii a fost operată de urgență pentru rezolvarea pe cale chirurgicală a unui fibrom uterin. Înainte de operație, medicul anestezist Carmen Mihaela Matei a stabilit că procedura anesteziei generale va fi una dificilă deoarece paciența avea gâtul scurt și limba mare, ceea ce înseamnă că procedura de intubare a acesteia înainte de operația chirurgicală, va fi una dificilă.
Bănuiala s-a adeverit în sala de operație, spun judecătorii de la Curtea de Apel din Iași. "Cu ajutorul laringoscopului a încercat să deschidă cavitatea bucală şi să evidenţieze orificiul glotic cu corzile vocale şi epiglota. La prima încercare de intubare nu a reuşit să evidenţieze acest orificiu, observând doar epiglota. A încercat să introducă sonda de intubaţie pe lângă epiglotă, a introdus sonda pe lângă orificiul glotic şi şi-a dat seama că a efectuat intubarea prin esofag, aşa că a retras imediat sonda", au precizat judecătorii primei instanţe, în motivarea sentinţei, ce a fost însuşită şi de Curtea de Apel. Magistraţii au mai arătat că, în acel moment, Carmen Mihaela Matei "şi-a dat seama" că nu o poate intuba pe Daniela Badii, aşa că a cerut ajutorul şefului de secţie ATI, Filip Onoriu”, se arată în sentința de condamnare, citată de presa locală.
A uitat să mai oxigeneze pacienta
Șeful Secției ATI de la Spitalul Sfântul Spiridon a venit de urgență la sala de operație, și a preluat manevrele de intubare și de anesteziere a pacientei.
Judecătorii au ajuns la concluzia că medicul Onoriu Filip a continuat cu aceste proceduri deși pacienta a dat semne că se trezește. Mai mult, nici nu a supus-o unei proceduri standard de oxigenare a plămânilor care să permită continuarea procedurii medicale. După ce a intrat în sala de operație, medicul Onoriu a preluat actul medical și a efectuat manevrele medicale pe care le-a considerat necesare.
În sentință se mai arată că, în cele din urmă, procedura de intubare a reușit la a șasea încercare, dar a fost prea târziu deoarece la solicitarea medicului Onoriu, asistenta medicală a administrat pacientei alte doze de anestezic, trecând o perioadă mare de timp în care pacienta a rămas fără oxigen.
Daniela Badii a fost transportată de urgență la Clinica de Neurochirurgie din Iași unde a fost internată cu diagnotiscul ”sindrom postresuscitare, comă hipoxică hipercapnică", murind după zece zile. Medicul Onoriu Filip s-a sinucis la cinci ani de la acest episod, invocând în biletul de adio tocmai faptul că a fost trimis în judecată.
În schimb, judecătorii au decis achitarea medicului anestezist Carmen Mihaela Matei, deoarece nu se face vinovată de moartea pacientei.