Erdogan vrea să-și lustruiască imaginea. Manevra prin care încearcă să se împace cu Occidentul

Sursa foto: Arhiva EVZ

Cu câteva săptămâni înainte ca președintele american Joe Biden să se întâlnească cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, cel din urmă a promis că întâlnirea va aduce schimbări importante. Însă, în Turcia lucrurile nu s-au schimbat. Campania sa de îmbunătățire a relațiilor cu Occidentul are drept scop întărirea puterii sale în propria țară.

La două decenii după ce a ajuns la putere în Turcia, erodând în mod constant democrația pentru a-și consolida propria poziție, în prezent, Erdogan trebuie să-și recapete relația cu celelalte state. Cel puțin deocamdată, a dispărut acel demagog care a dat vina pe puterile străine pentru o tentativă de lovitură de stat în 2016, precum și pentru problemele economice cu care s-a confruntat recent.

După întâlnirea de la Bruxelles, în cadrul summit-ului NATO, Erdogan a încercat să se dezică de diferențele dintre Turcia, SUA și celelalte state membre NATO.  „Credem că nu există probleme în relația dintre Turcia și SUA.", a declarat el. „Din contră, ariile în care cooperăm depășesc problemele noastre”. La rândul său, Biden a numit întâlnirea „productivă”.

Probleme dintre Turcia și aliații săi occidentali sunt destul de complicate. Aici poate intra achiziția sistemelor de rachete sol-aer din Rusia, de către Ankara. Statele Unite și aliații NATO își fac griji privind operarea propriului sistem alături de flota Turciei de avioane de război fabricate în America și Europa, deoarece există posibilitate să ofere Rusiei date valoroase pentru îmbunătățirea capacității sistemelor, fapt care ar duce la doborârea țintelor NATO. Faptul că Turcia a dobândit astfel de sisteme a dus la sancțiuni din partea SUA și NATO, suspendând participarea Turciei la programul pentru avioanele de luptă F-35.

Locul Turciei în alianța occidentală a fost problematică de când acesta și-a valorificat popularitate printr-o retorică populistă, adeseori atacând Occidentul. Imaginea sa a suferit și mai mult când a încercat să se amestece în alegerile europene, având atacuri dese împotriva președintelui francez, Emmanuel Macron.

Scăderea popularității lui Erdogan

Pandemia de coronavirus și gestionarea greșită a acesteia din punct de vedere economic, a adus rezultate slabe Turciei, motiv pentru care Erdogan a început să-și piardă susținerea. Erdogan a exercitat o presiune suplimentară asupra monedei turcești, alimentând inflația. Banca Centrală a majorat ratele dobânzilor pentru a reuși să controleze inflație și să crească valoarea monedei, însă Erdogan l-a demis pe șeful băncii, investitorii pierzându-și încrederea în acesta.

Popularitatea Partidului lui Erdogan a scăzut în ultimii trei ani de la 60% la 27%, potrivit unui sondaj. Erdogan speră ca cu ajutorul Occidentului să-și lustruiască imaginea, astfel încât să poate atrage noi investitori cu care să crească nivelul de trai al populației sale. Acesta cunoaște avantajul său strategic, și anume faptul că țara este situată în apropierea Rusiei și a Chinei. De asemenea, Erdogan are capacitatea de a crea crize de refugiați în Europa, datorită populației numeroase de sirieni stabiliți în Turcia.

În cele din urmă, atât Biden, cât și Erdogan, par deschiși privind îmbunătățirea relațiilor sau cel puțin privind prevenirea deteriorării acestora, conform WPR.