"Este una dintre cele mai mari probleme ale istoriei recente, faptul că limba noastră a devenit subiect de discuții politice. În numele "revoluției lingvistice", limba noastră a fost atacată prin adăugarea de cuvinte neplăcute, plictisitoare și fără spirit.
S-a încercat slăbirea legăturii dintre națiunea noastră și vechea civilizație", a declarat Erdoğan pe 15 martie, în cadrul unei ceremonii de decernare a premiilor acordate la un concurs de compuneri, care a avut loc la complexul prezidențial din Ankara.
Limba turcă otomană este o formă veche de turcă în care se folosește alfabetul arab, cu multe cuvinte împrumutate de la persană și arabă. Ca parte a reformelor culturale de creare a unui stat secular de tip occidental, Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne, a înlocuit turca otomană cu alfabetul latin.
În anul 1932, s-a înființat Societatea pentru Limba Turcă (Türk Dil Kurumu), ca parte a politicii lui Atatürk de a răspândi mai eficient noua formă a limbii turce.
Nu este prima dată când  Erdoğan critică aceste modificări, susținând că astfel, limba turcă și-a pierdut legătura cu istoria sa.
"Legătura noastră cu istoria a fost tăiată", a declarat acesta.
"Dacă tăiem vena unei națiuni, legătura cu limba sa, atunci tăiem legăturile cu străbunii", a adăugat acesta.
"Cred că perioada care a distrus bogăția limbii noastre este foarte departe. În același timp, consider că distrugerea limbii continuă. Din acest motiv, cred că ar fi bine ca limba turcă otomană să fie predată în școli ", susține liderul turc.
De asemenea, Erdoğan a criticat influența internetului asupra limbii, îndemnând cetățenii să fie atenți și să nu folosească expresii și cuvinte străine.
El a făcut apel la comercianți să schimbe denumirea magazinelor lor dacă acestea nu sunt turcești.