Atena ar putea pune mâna pe până la 24 de avioane americane F-35A, râvnite de liderul de la Ankara, și care fac parte dintr-un lot comandat de Turcia. Dar, după cum se vede, prietenia cu Putin și cu sistemele rusești S-400 costă. Grecia încearcă astfel să compenseze echilibrul de putere cu Turcia.
Toate acestea în pline tensiuni între Turcia și Grecia în estul Mediteranei, zonă disputată în care Ankara continua prospecțiunile pentru zăcăminte de gaz natural.
În octombrie, cotidianul grec Estia a raportat că posibilitatea de a cumpăra avioane F-35A pentru forțele aeriene grecești a fost evocată în timpul unei călătorii în Grecia făcută cu câteva săptămâni mai devreme de Mike Pompeo, șeful diplomației americane.
Și pentru a explica faptul că șase astfel de avioane, luate dintr-un lot comandat de Turcia, ar putea fi livrate foarte repede, achiziționarea de către Ankara a sistemului rus de apărare antiaeriană S-400 „Triumph” fiind decisivă în această afacere. Adică Turcia a fost exclusă din programul F-35, spre marea nemulțumire a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Erdogan a denunțat o lovitură pe la spate și a avertizat că țara sa va cumpăra avioane de ultimă denerație din Rusia.
În plus, același cotidian a mai afirmat că ar fi fost vorba și despre transferul de la baza turcească Incirlik în Creta a depozitului de bombe nucleare tactice B-61 pus la dispoziția NATO de către Statele Unite.
Dacă a doua afirmație nu a fost confirmată, nu același lucru stă cum prima. Cel puțin parțial. Luni, săptămânalul Proto Thema a evocat trimiterea unei scrisori oficiale de cerere din partea Ministerul Apărării din Grecia către autoritățile americane pentru achiziționarea a de 18-24 de avioane F-35A.
„Răspunsul dumneavoastră imediat va fi apreciat”
„Decizia de a include Grecia în programul de avioane de luptă F-35 se va baza pe diverși factori, cum ar fi programul de livrare a aeronavei, planul de rambursare, configurația aeronavei și o posibilă combinație pentru a obține un total de 18 până la 24 de exemplare (noi sau utilizate de Forțele Aeriene ale SUA, dacă sunt disponibile)”, se afirmă astfel în această scrisoare, semnată de Theodoros Lagios, directorul general al armamentului și investițiilor din ministerul grec al Apărării, scrie Opex 360.
„Răspunsul dumneavoastră imediat va fi apreciat”, deoarece „din cauza prevederilor bugetare interne și a normelor europene privind deficitele, este esențial ca primele F-35 să fie livrate în 2021”, continuă textul. Care maid ă asigurări că partea greacă va face „tot posibilul pentru a pune în aplicare acest program ambițios”.
La conferința de presă pe care a susținut-o a doua zi după discursul său din Salonic, în septembrie, despre politica de apărare, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, nu a menționat achiziționarea de avioane F -35A, ci cea de 18 avioane franceze Rafale. Și a avansat că primele aparate franceze ar putea fi livrate până la mijlocul anului 2021.
„Alegerea avioanelor Rafale este făcută - și vreau să o subliniez - pentru că avem deja avioane franceze (Mirage F1 și Mirage 2000). Franța era gata să vândă avioane Rafale foarte puțin folosite pentru a cumpăra altele noi. Prin urmare, avem oportunitatea să ne consolidăm considerabil aviația. Este foarte ușor ca un pilot de Mirage să fie format să piloteze Rafale. Cu alte cuvinte, nu plecăm de la zero”, a argumentat Mitsotakis.
Dacă, pentru moment, nu a fost semnat niciun contract pentru livrarea acestor 18 avioane Rafale, acest proiect de achiziție nu pare a fi pus în discuție.
Grecia, piață majoră pentru Lockheed-Martin
„Odată cu achiziționarea imediată a unei escadrile formate din 18 până la 24 de avioane de luptă F-35 din a cincea generație, precum și achiziționarea a 18 avioane de luptă franceze Rafale, guvernul grec încearcă să compenseze echilibrul de putere cu Turcia” , comentează Proto Thema, care leagă dorința Atenei de a procura dispozitive produse de Lockheed-Martin cu activarea sistemului S-400 de către forțele turcești.
În 2019, Washingtonul a decis să excludă Ankara din programul F-35 tocmai datorită acestei achiziții de sisteme S-400, incompatibile cu cele utilizate de NATO și denunțate că „citesc” soft-ul avioanelor F-35 pentru contul Rusiei.
Pe de altă parte, Grecia tinde să devină o piață de frunte pentru producătorul american Lockheed-Martin, care a obținut deja un contract pentru modernizarea a 85 de avioane F-16, aducându-le la standardul „Viper” și livrând, prin intermediul filialei sale Sikorsky, șapte elicoptere MH-60R Seahawk către Marina Greacă.
Și grupul american este, de asemenea, foarte bine plasat pentru a obține comanda a patru fregate de tip MMSC (multi-mission surface combatants), derivate din navele din clasa Freedom. Nave care sunt totuși departe de a se ridica la înălțimea așteptărilor pe care Marina SUA le avea de la ele.
Foto: Facebook