Erdogan „sub presiunea” SUA pentru relațiile economice cu Rusia
- Dragoș Lefterescu
- 23 septembrie 2022, 12:38
Tayyip Erdogan a fost nevoit să convoace o ședință de urgență cu elitele echipei sale economice, însă subiectul principal de data aceasta nu va fi politica monetară - chiar dacă banca centrală a redus din nou ratele dobânzilor, în ciuda inflației record.
Motivul acestei ședințe este că președintele Turciei pare să realizeze că se apropie momentul în care trebuie să facă o alegere crucială: să continue să investească în relațiile sale cu Rusia, riscând consecințele sancțiunilor americane, sau să se distanțeze de Vladimir Putin și să se îndrepte din nou spre Occident?
Acest demers este rezultatul mesajelor alarmante care au ajuns la Ankara în ultimele zile. Săptămâna aceasta, IsBank și Denizbank, două dintre cele mai mari bănci turcești, au decis să suspende tranzacțiile prin intermediul sistemului de plată rusesc Mir. Potrivit unor informații, și celelalte trei bănci care au adoptat acest sistem – Halkbank (cunoscută pentru relațiile cu Erdogan), VakifBank și Ziraat – își reconsideră poziția, pe fondul avertismentelor pe care le-au primit din partea Statelor Unite, scrie Oikonomikos Tachydromos.
Se reamintește că săptămâna trecută, Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancțiuni șefului sistemului național de plăți al Rusiei, care este subordonat băncii centrale și controlează și sistemul Mir. În același timp, Departamentul le-a spus tuturor băncilor străine care continuă să accepte Mir că „riscă să fie considerate complice la încercarea Rusiei de a evita sancțiunile SUA”.
Probleme pentru turiștii ruși
Această măsură a produs deja primele efecte pentru miile de turiști ruși care vizitează Turcia, după ce au fost excluși de la destinațiile europene și din alte zone ale planetei. Concret, Federația Rusă a Agenților de Turism (ATOR) a emis luni o recomandare clienților săi să se asigure că au bani în numerar asupra lor în cazul în care urmează să călătorească în Turcia sau se află deja acolo.
„Măsurile luate de băncile de mai sus sunt foarte logice. Excluderea sistemului Mir este una dintre cele mai potrivite modalități de a proteja o bancă de riscul sancțiunilor care însoțesc continuarea tranzacțiilor cu Rusia”, a comentat un oficial american, potrivit ziarului turc Sabah. El s-a grăbit să anticipeze că „vor urma și alte bănci pentru că nu vor să riște să fie de partea greșită în ceea ce privește sancțiunile impuse de alianță”.
Și alte țări își reconsideră poziția
Este de remarcat faptul că, în afară de cele cinci bănci turcești mai sus menționate, sistemul de plăți Mir a fost adoptat de instituții financiare din alte șapte țări dintre care Vietnamul este singurul care nu provine din rândul fostelor republici sovietice. Există temeri că situația sistemului Mir s-ar putea înrăutăți – în ciuda asigurărilor contrare din partea unor oficiali ai guvernului turc, precum ministrul de Finanțe, Nureddin Nebati.
Și asta, într-un moment în care alte țări, mai ales Egiptul, începuseră negocieri pentru adoptarea sistemului rusesc. După cum a scris Financial Times săptămâna trecută, SUA și UE au decis să „strângă lațul” sancțiunilor și au comunicat acest lucru în mod clar celor vizați.
Astfel, având în vedere evoluțiile geopolitice, Erdogan va fi chemat să ia o decizie de ansamblu cu privire la Rusia și atitudinea față de aceasta, întrucât cu greu i se va mai permite să facă un joc dublu... (Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR)