De la Pământ la Semilună. Erdogan se lansează în spațiul cosmic

De la Pământ la Semilună. Erdogan se lansează în spațiul cosmic

Turcia este cu ochii spre stele. După ce președintele Recep Tayyip Erdogan a creat prima agenție spațială a țării, TUA, cu nici două luni în urmă, agitația a cuprins mediile științifi ce și ale industriei de armament. Înființarea TUA se înscrie în obiectivul consolidării industriei de apărare dar și dezvoltării de tehnologii legate de lansarea de rachete și explorare a spațiului. De altfel, otomanii au pus primii piciorul pe Lună, asigură Erdogan.

În urmă cu câțiva ani, Recep Erdogan afirma limpede că otomanii au fost primii care au mers pe suprafața lunii, și nu Neil Armstrong. Exploratorii musulmani au ajuns pe Lună acum peste 300 de ani, deci cu mult timp înaintea programelor Apollo ale NASA, spunea, în 2015, liderul la Ankara, care a jurat și să ridice o moschee „în craterul” unde au aselenizat.

„Ni se spune că primul om ajuns pe Lună a fost Neil Armstrong, în 1969. În realitate, exploratorii spațiali musulmani veniseră deja pe satelitul Pământului, cu 334 de ani înainte, în 1635”, declara Erdogan. Omul-rachetă otoman îl salută pe Iisus „Toată lumea cunoaște povestea celebrului aviator Lagari Hasan Celebi, omul-rachetă otoman, care a efectuat primul zbor la bordul unei rachete, în 1633. Ceea ce probabil nu știți este că el a încercat, doi ani mai târziu, să ajungă pe Lună”, explica Erdogan. Povestea lui Lagari Hasan Celebi a fost relatată de un celebru negustor și călător arab din secolul al XVII-lea, Mehmed Zilli. În relatările sale, Zilli explică primul „test” al „rachetei” lui Celebi: Laragi Hasan Celebi și-a lansat racheta cu 7 boostere utilizând „50 okka” (63,5 kg) de praf de pușcă. Lansarea a avut loc la Sarayburnu, un loc aflat la baza Palatului Topkapi din Istanbul.

„Testul” a fost concludent: Celebi a fost propulsat 200 de metri în aer și apoi a căzut în apele mării. Doi ani mai târziu, Celebi zbura spre Lună. Revenind din ceruri și amerizând, cu un bonus pentru sultan: „o, sultanul meu, Iisus îți dă bună ziua” ar fi spus omul-rachetă musulman în timp ce înota spre țărm. Evident, declarația surprinzătoare a lui Erdogan a stârnit hohote de râs, suficiente să-l irite pe liderul de la Ankara, care i-a asigurat pe sceptici că „vor veni în curând și probe”. Și că NASA „ar fi putut foarte bine distruge toate probele fizice ale succesului otoman, în timpul misiunii Apollo 11”.

 ”Dar vom găsi și alte probe care ar fi putut scăpa acestei disimulări istorice”, a lansat Erdogan. Cu toate acestea, președintele turc a și adus precizări mai ample cu privire la probele ce urmau să sosească. Predicatorul Gulen a lovit și în sateliți Ca actor regional, Turcia se orientează spre spațiu. Un program spațial ambițios va constitui coloana vertebrală a unei agenții spațiale care va defini politicile și strategiile în materie de tehnologii spațiale și aeronautice, nota și agenția China Nouă. Misiunea primei agenții spațiale a Turciei este și reducerea dependenței țării de tehnologia străină, de coordonare a programelor spațiale și de dezvoltare și lansare a sistemelor aerospațiale.

Potrivit unui proiect de lege, agenția va combina experiențele instituțiilor similare din SUA (NASA), Germania, Franța și Japonia. Eforturile făcute de Turcia în materie de programe spațiale, în special în ce privește lansarea și integrarea de sateliți, au cunoscut probleme în ultimii ani, în special din cauza tentativei de lovitură de stat din vara lui 2016 (orchestrată, acuză Erdogan, de predicatorul Fethullah Gulen, fostul său aliat) , care a șocat țările NATO și G20 și urmare căreia mii de ofițeri au fost arestați sau epurați în Turcia. Mai ales din armată și din serviciile de informații, două forțe de care avea nevoie cel mai mult programul spațial dorit de Erdogan.

„Proba” lui Erdogan: în 1633 Lagari Hasan Celebi și-a testat racheta în Istanbul

 

 Roketsan, Turksat, Rasat, Gokturk-1...

 

Agenția spațială TUA va impulsiona puternic cercetarea specialiștilor turci, în domeniul rachetelor și exploatării spațiale. „Am vorbit despre asta de douăzeci de ani și, în sfârșit, acest vis devine o realitate. Acest proiect va fi un afiș pentru a reprezenta Turcia în lume”, s-a entuziasmat recent Mustafa Varank, ministrul Științelor, Industriei și Tehnologiei, citat de Liberation. Detaliile juridice și bugetul TUA nu sunt încă dezvăluite, deși se vorbește de o investiție de șase miliarde de dolari până în 2023. TUA va avea un teritoriu de 500 de hectare iar 100 de hectare sunt prevăzute pentru un centru specializat în dezvoltarea tehnologiilor spațiale. Sediul este la Ankara.

 Agenția ar urma să coordoneze lucrările mai multor institute industriale, între care Roketsan, un important fabricant de rachete, și Turksat, o organizație „semi-publică” de concepție a sateliților. „Industria aerospațială din Turcia a înregistrat progrese semnificative în ultimii cincisprezece ani”, explică Arda Mevlutoglu, specialist în domeniul apărării. Turcia, ale cărei ambiții mondiale nu mai sunt de mult un secret, și ale cărei relații cu Statele Unite și cu Europa s-au deteriorat constant, a făcut din dezvoltarea unei industrii de apărare națională o prioritate. „Tehnologiile spațiale vor permite Turciei să se extindă într-o nouă dimensiune”, dă asigurări Mustafa Varank.

Turcia a reușit deja să-și dezvolte sateliți proprii, precum Rasat (satelit științific cu rol de observare a Pământului) și Gokturk-1 (satelit de recunoaștere optică în scopul informațiilor militare), lansat la începutul lunii decembrie, anul trecut, de Arianespace. „O agenție dedicată este vitală pentru coordonarea și dezvoltarea proiectelor în domeniul spațial. Ar putea, de asemenea, să acționeze ca un comutator între sectoarele civil și militar”, a subliniat Arda Mevlutoglu.

 

Fuga creierelor din țară trebuie oprită

 

Crearea agenției spațiale TUA deschide, pe de altă parte, noi oportunități în materie de cooperare științifică cu alte țări dar, în mod egal, și oportunități comerciale, care ar putea varia de la furnizarea de servicii de testare și cercetare, la vânzarea de sateliți sau, pe termen lung, la lansări de rachete, dacă Turcia ar urma să adopte structuri în acest sens.

Nu în ultimul rând, subliniază observatorii, această agenție spațială ar putea contribui la stoparea plecării specialiștilor înalt calificați din țară, un fenomen cu care Turcia se confruntă acut. Potrivit Institutului turc de statistică, 113.000 de turci au emigrat anul trecut, din care foarte mulți având diplome de înaltă calificare, evident atrași de salarii mult mai mari, de oportunități în cariere și, nu în ultimul rând, de un climat politic mai tolerant, în Occident.

„Turcia are deja un capital uman limitat în domeniul spațial iar acest capital este și el amputat de acest exod”, s-a alarmat Arda Mevlutoglu. Potrivit acestuia, una din misiunile fundamentale ale agenției TUA este crearea unui mediu atractiv pentru cercetătorii și inginerii turci. Cu toate acestea, Turcia nu este pregătită să rivalizeze cu marii actori din acest sector. Bugetul pe acest an al ministerului turc de Științe se ridică la „numai” 350 milioane de euro, față de cele 19 miliarde pentru NASA și aproape 6 miliarde pentru Agenția Spațială Europeană.