Erdogan se întoarce la iatagan. Efectele sancțiunilor SUA asupra armatei Turciei

Erdogan se întoarce la iatagan. Efectele sancțiunilor SUA asupra armatei Turciei

A nu se cumpăra de la ruși (a se cumpăra de la noi)

Acestea fiind spuse, fără a mai pierde vrmea, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a anunțat, luni, sancțiuni împotriva SSB, agenția Ministerului Turc al Apărării responsabilă pentru contractele de armament. De acum înainte, Washingtonul nu îi va mai acorda nici o licență de export.

„Măsurile luate astăzi sunt un semnal clar că Statele Unite (...) nu vor tolera tranzacții majore cu sectoarele rusești de apărare și de informații”, a spus Pompeo.

În plus, directorul SSB, Ismail Demir, precum și alți oficiali vor fi sancționați financiar.

„Statele Unite au clarificat Turciei, la cele mai înalte niveluri și în mai multe rânduri, că achiziționarea sistemelor S-400 ar reprezenta o amenințare pentru securitatea tehnologiei și personalului militar american și că va aduce fonduri importante pentru sectorul rus de apărare, oferindu-i în același timp acces la forțele armate și la industria de apărare din Turcia ”, a reamintit  Pompeo.

„Turcia a decis totuși să continue achiziționarea S-400 și să le testeze, deși există alternative compatibile cu sistemele NATO pentru a-și satisface nevoile de apărare”, a insistat șeful diplomației americane.

Avioanele sultanului, lovite-n aripă

Desigur, sancțiunile anunțate de Washington nu ar trebui să aibă consecințe ireparabile asupra economiei Turciei.

Dar ele vor complica menținerea în stare operațională  a echipamentelor utilizate de forțele armate turce și vor împiedica programele în curs de desfășurare ale bazei sale industriale și tehnologice de apărare, având componente supuse standardului ITAR (International Traffic in Arms Regulations).

Forța aeriană turcă este probabil cea mai expusă sancțiunilor anunțate de Mike Pompeo. Pe lângă avioanele de luptă (F-16 și F-4 Phantom II), transport (C-130 Hercules) și avioane de antrenament (T-38), ea dispune de elicoptere Bell UH-1 și Sikorsky S-70. Fără a uita patru aparate de avertizare timpurie E-7T și șapte  avioane de realimentare Stratotanker KC-135, a căror întreținere este cu atât mai complicată cu cât sunt vechi.

Dincolo de acest echipament american, este vorba și de muniții, aproape toate de origine americană, precum și radarele.

În ceea ce privește marina turcească, jumătate din segmentul său de fregate este format din nave de origine americană (opt fregate „Oliver Hazard Perry”). Și cea mai mare parte a munițiilor este asigurată de Statele Unite (RIM-7 Sea Sparrow, RGM-84 Harpoon etc.)