Erdogan pune noi biruri pe poporul turc. A majorat taxa pe combustibil

Erdogan pune noi biruri pe poporul turc. A majorat taxa pe combustibil Tayyip Erdogan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Autoritățile de la Ankara au luat o măsură economică dură menită să reducă deficitul bugetar. Guvernul condus de Recep Tayyp Erdogan a majorat taxele pe carburanți cu 200%, fapt ce va duce la o scumpire în lanț. Prin această majorare a taxelor, Turcia speră să reducă deficitul bugetar și să facă rost de bani pentru acoperirea majorărilor salariale acordate de Erdogan în campania electorală.

Turcia a majorat, începând de duminică, 16 iulie, cu aproape 200% taxele pe combustibili. Autoritățile de la Ankara au justificat măsura prin necesitatea atragerii de fonduri șa bugetul public. Se estimează ca din noile taxe să fie colectate, la bugetul public, 1.120 miliarde de lire, adică 42,2 miliarde de dolari.

Guvernul condus de Recep Tayyp Erdogan are nevoie de fonduri suplimentare în condițiile în care distrugerile provocate fe cutremurile din februarie şi alegerile prezidenţiale din mai au dus la creşterea cheltuielilor statului, după cum transmit Bloomberg şi Reuters.

Majorarea taxei pe combustibil va fi de ajutor, se speră, pentru acoperirea deficitului care a urcat în primele cinci luni din 2023 la 263,6 miliarde de lire, de la 124,6 miliarde de dolari lire în perioada similară a anului 2022. Reversul medaliei este că taxa va alimenta inflația, care s-a redus în iunie la 38,21%, de la 85,51% în octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din banii colectați din taxele majorate pe combustibil, autoritățile speră să acopere, măcar parțial, necesitățile de finanţare după cutremurele din februarie. De asemenea, un alt obiectiv urmărit este de a pemite Trezoreriei să menţină rezerve solide de numerar.

Turcia recurge la majorări de taxe și impozite

Sâmbătă, Parlamentul turc a adoptat legea de majorare a bugetului cu 1.120 miliarde de lire, iar recent Guvernul a majorat TVA cu două punct procentuale. Au fost impuse și alte majorări de taxe, în încercarea de a spori resursele publice.

Turcia trece printr-o perioadă dificilă din punct de vedere economic de mai mulți ani. Încă din 2018, lira s-a depreciat cu peste 80%, iar anul acesta s-a depreciat cu peste 28%, ceea ce a dus la majorarea preţurilor bunurilor, de la alimente la combustibili. Țara este dependentă aproape în totalitate de importuri, fapt ce îngreunează revenirea economică.

Alegerile din luna mai au pus gaz peste foc, provocând noi probleme economiei Turciei. Pentru a-și asigura un nou mandat, Recep Tayyp Erdogan a majorat cheltuieile bugetare, crescând salariile și oferind posibilitatea pensionării anticipate pentru milioane de turci. În plus, alegerile prezidenţiale au avut loc la doar câteva luni după curemurele devastatoare care au provocat pagube economice estimate la peste 100 de miliarde de dolari.

Or, potrivit Trezoreriei Turciei, deficitul bugetar prognozat pentru acest an este de 659 de miliarde de lire, adică 25,3 miliarde de dolari.