Erdogan NU are LINIŞTE! Pregăteşte operaţiunea "Tigris Shield". Nimeni nu-l mai poate opri

Erdogan NU are LINIŞTE! Pregăteşte operaţiunea "Tigris Shield". Nimeni nu-l mai poate opri

Se pregăteşte lansarea unei noi operaţiuni militare în Sanjar, regiune care după sursele turceşti găzduieşte cel puţin 9 baze PKK, organizaţia kurdă acuzată de terorism atât de către Ankara cât şi de aliaţii săi occidentali. Potrivit cotidianului turc Yeni Safak'', noua operaţiune care va purta numele de Tigris Shield va începe la sfârşitul lunii sau în primele săptămâni ale lunii mai, oricum, fără dubii, după referendumul care se va ţine în Turcia pe 16 aprilie, pentru a-i extinde puterile lui Erdogan.

Erdogan s-a decis să lanseze o nouă operaţiune militară pentru a întrerupe procesul de independenţă al Kurdistanului iraqian, dar şi pentru a lovi miliţiile PKK. De-abia ce a fost anunţat sfârşitul altei opreaţiuni -care a durat două luni - ''Euphrates Shield'', că preşedimtele a făcut cunoscut că Scutul Eufratului a fost doar ''primul pas'' al unei serii care vor fi continuate în lunile viitoare. . Obiectivul operaţiunii este de a întrerupere a liniilor de comunicaţie dintre bazele PKK, prezente acolo din 2014. Incursiunea în Iraqul de Nord porneşte de la teama lui Erdogan ca miliţiile curdo-siriene să nu constituie un front comun într-un viitor nu prea îndepărtat.

Prezenţa militară turcă nu este pe placul Bagdadului, care condamnă fără oprire invazia Ankarei în propriul teritoriu. Şi de aici porneşte teama consecinţelor care ar putea să fie cauzate de o eventuală operaţiune turcă, la care, guvernul iraqian va răspunde ferm.Cu ce şanse, rămâne de văzut.

În 2015 aviaţia turcă bombardase deja avanposturile PKK aflate în jurul munţilor Qandil. Al doilea capitol al unei poveşti începute în 2008, când mii de oameni din trupelor turceşti, însoţite de tancuri şi de aviaţia militară, au invadat nordul Iraqului. Ocazie în care, în urma presiunilor administraţiei americane aflata sub comaanda lui George Bush, Ankara a ordonat -după trei săptămâni de la declanşarea conflictului- retragerea propriei armate. Astăzi, însă, în fruntea Administraţiei americane se află Donald Trump, cel mereu imprevizibil...

Ne puteți urmări și pe Google News

După cel sirian, frontul iraqian rămâne unul dintre cele mai calde pe eşichierul meridional şi cel care se teme de un război civil  este însuşi prim ministrul iraqian al-Abadi. Acesta, potrivit Ekurd, a vorbit deja despre un posibil război dintre arabi şi kurzi dacă nu se va găsi cât mai repede o soluţie care poate satisface toate părţile implicate. Un posibil conflict în care, fără îndoială, Turcia lui Erdogan va juca un rol de protagonist. Cu sau fără consimţământul guvernului iraqian. Întrebarea este: care vor fi repercursiunile?!