Membrii academiei au fost condamnați, miercuri, pentru legături cu complotul militar din iulie 2016, conform unei surse judiciară, potrivit agerpres.ro. În același proces, alți 100 de cetățenii au fost achitaţi.

 

 

Instanța a decis că ofițerii și elevii au avut legături cu complotiştii. Mai mult, cei 64 s-au folosit de elevi aflați în necunoștință de cauză, transportându-i la un comandament militar pentru a se lupta cu civili care se opuneau loviturii de stat.

 

Dintre cei condamnaţi, patru au primit sentinţe pe viaţă „cu circumstanţe agravante”. Aceasta este cea mai severă pedeapsă care se poate acorda în statul lui Erdogan, întrucât ridică perioada minimă de executare până la eliberarea sub cauţiune. Cei patru au fost găsiţi vinovaţi de tentativă de răsturnare prin forţă a ordinii constituţionale.

 

Mai mult de 240 de oameni, majoritatea fiind civili neînarmaţi, au fost ucişi în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016. Atunci, mai mulți militari care se foloseau de tancuri şi avioane de luptă, au încercat să ia cu asalt clădirea parlamentului, cu scopul de a-l înlătura pe președintele Erdogan și a schimba regimul.

 

Șeful de stat a declanşat ulterior o vastă represiune. În jur de 50.000 de persoane au fost închise, iar 150.000 au fost demise ori suspendate din funcţii. De asemenea, regimul a închis toate academiile militare.

 

Guvernul acuză reţeaua lui Fetullah Gulen, un fost aliat al lui Erdogan, de orchestrarea tentativei de lovitură de stat. Liderul politic, care trăiește în exil în SUA din 1999, neagă aceste acuzații.