Erdogan atacat cu iataganul Transparenței

Erdogan atacat cu iataganul Transparenței

Turcii se uită cu sutele de mii la transmisiunile în direct ale licitațiilor publice, realizate de primarii opoziției. Plouă cu dezvăluiri ale corupției regimului. Cât va rămâne Erdogan cu mâinile în sân?

Turcii se uită cu sutele de mii la transmisiunile în direct ale licitațiilor publice, realizate de primarii opoziției. Plouă cu dezvăluiri ale corupției regimului. Cât va rămâne Erdogan cu mâinile în sân?

Municipalitatea din Ankara a transmis pe 24 iunie în direct o licitație publică pentru achiziționarea de conducte de oțel ce urmează a fi folosite la sistemul de canalizare al capitalei. Potrivit statisticilor, circa 300.000 de persoane s-au conectat pentru a urmări această procedură de rutină a administrației.

Transmisia în direct a fost prima de acest gen din Turcia și se înscrie în cadrul promisiunilor de transparență făcute de primarii nou-aleși ai principalei formațiuni de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), care a câștigat alegerile în cele mai mari orașe ale țării, inclusiv capitala Ankara și megalopolisul Istanbul.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este ceva foarte rar, nu doar în Turcia ci peste tot în lume, ca oamenii, în loc să se uite la serialele TV să urmărească o licitație de conducte de oțel”, a declarat Oya Ozarslan, președinta Transparency International din Turcia, pentru Al-Monitor. „Cred că oamenii au înțeles că sunt importanți, că pot lua parte la acest proces.”

De ani de zile, licitațiile municipale se desfășurau în spatele ușilor închise iar banii statului erau cel mai adesea direcționați către companiile care îl sprijineau pe președintele Recep Tayyip Erdogan și formațiunea sa, Partidul Dreptății și Dezvoltării (AKP), scrie Al-Monitor.

În ultima vreme, însă, odată cu criza economică și cu scumpirea vieții, alegătorii au devenit mai puțin îngăduitori față de corupția și cumetria guvernării AKP. Această tendință s-a accentuat în campania electorală pentru alegerile locale, ca urmare a acuzațiilor formulate de candidații opoziției.

Transmisiunile ședințelor au un succes enorm

„Cetățenii vor vedea că taxele plătite de ei municipalității nu vor mai fi risipite”, promitea Mansur Yavaș, noul primar al Ankarei, citat de Deutsche Welle. AKP a pierdut controlul marilor orașe, pentru prima oară în ultimele decenii, fenomen care a sporit interesul civic față de acțiunile regimului: numărul turcilor care urmăresc nu doar licitațiile ci și ședințele de consiliu local crește exponențial. Prin aceste emisiuni, CHP dorește să-și pună în aplicare promisiunile de transparență și să zădărnicească obstrucțiile venite din partea puterii.

Potop de dezvăluiri despre cumetriile Sultanului

Consiliile municipale dominate de AKP „vor lua probabil măsuri de obstrucționare pentru a paraliza procesul de decizie”, afirmă Gonul Tol, director al Centrului de Studii Turce al Institutului pentru Orientul Mijlociu. Ea a explicat pentru Al-Monitor:

„Ar fi logic ca CHP să denunțe asemenea tetntative. Oamenii vor avea deci șansa de a vedea cu ochii lor ceea ce, în mod normal, ar fi fost o ședință cu ușile închise și de a decide cine este de vină dacă lucrurile nu se petrec cum a plănuit CHP.” Primarii CHP moștenesc municipalități înglodate în datorii, după luni de inflație galopantă, de creștere economică anemică și de gestionare proastă. De la preluarea mandatelor, reprezentanții CHP au anunțat că vor efectua audituri pentru a identifica practicile de cheltuieli dubioase ale AKP.

Euronews relata recent că statul turc are unul dintre cele mai mari parcuri de mașini de stat din Europa, cu 115.000 de vehicule, dublu față de guvernul Franței, de pildă. Risipa banului public a devenit un adevărat sport național în regimul Erdogan. Un mare proiect urban al fostului primar al Ankarei, Melih Gokcek, a lăsat în urmă ștranduri, amfiteatre sau zone comerciale părăginite.

Ziaristul de investigații Cigdem Toker a dat publicității o lungă listă de cheltuieli publice controversate destinate fundațiilor conduse de membrii familiei Erdogan și de apropiații acesteia. Fundația Tineretului Turc, condusă de Bilal, fiul lui Erdogan, a primit 74 de milioane de lire (13 milioane de dolari) în 2018. Fundația pentru Tineret și Servicii Educative, care o are în conducere pe fiica lui Erdogan, Esra Albayrak, a primit tot anul trecut 51 de milioane de lire (9 milioane de dolari).

 

Răbdarea și Constituția

„Puterea absolută corupe absolut, iar AKP s-a bucurat de putere absolută prea mult timp”, comentează Gonul Tol. „AKP a reușit să-și păstreze o imagine curată în ciuda corupției și a cumetriilor, deoarece oferea avantaje sociale și economice. Dar criza economică a schimbat totul. Corupția a devenit mai vizibilă. Turcia a suferit dintotdeauna de corupție, însă amploarea sa era mai mică în anii 1990 pentru că plăcinta economică era mai mică.”

Există însă și o serioasă îngrijorare față modul în care Erdogan va contra victoria opoziției din alegerile locale și măsurile acesteia de transparentizare. În urma modificării Constituției, președintele dispune de prerogative uriașe, și ar putea emite decrete prin care să limiteze bugetele municipale și atribuțiile primăriilor, cu scopul de a crea insatisfacție față de noii aleși din CHP.