Epoca războiului economic. China încercă distrugerea Australiei
- Mihnea Talau
- 4 decembrie 2021, 23:59
Prin acțiuni specifice războiului economic, China a încercat „să distrugă” Australia, a declarat un oficial din cadrul Administraţiei SUA, oferind argumente în favoarea intensificării parteneriatelor Washingtonului cu naţiuni din zona Indo-Pacifică.
„China ar fi preferat să distrugă Australia, prin acţiuni specifice războiului economic”, afirmă Kurt Campbell, coordonatorul Administraţiei SUA pentru zona Indo-Pacifică, citat de agenţia Reuters şi de publicaţia The Hill.
În ultimul an, China a blocat o serie de importuri de produse din Australia, ca reacţie la legislaţia australiană în sensul limitării investiţiilor străine şi la solicitările Guvernului de la Canberra de a primi explicaţii privind originile pandemiei. Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China afirma în iulie: „Noi nu vom permite niciunei ţări să obţină avantaje de pe urma relaţiilor comerciale cu statul chinez în timp ce lansează acuzaţii fără fundament pentru denigrarea Chinei şi subminează interesele noastre centrale”.
Kurt Campbell a reafirmat angajamentul Statelor Unite pentru noile parteneriate de securitate şi comerciale în regiunea Indo-Pacifică. Statele Unite au semnat recent un parteneriat de securitate cu Australia şi Marea Britanie (AUKUS), o alianţă criticată vehement de China. De asemenea, Statele Unite au un parteneriat militar şi comercial cu India, Japonia şi Australia - Dialogul Cvadrilateral de Securitate (QUAD).
„Statele Unite nu abandonează regiunea Indo-Pacifică şi nu suntem în declin”, a dat asigurări Kurt Campbell.
Sancțiuni majore pentru cei care încalcă drepturile omului
Cei care încalcă drepturile omului, oficialii corupți și hackerii cibernetici ostili s-ar putea confrunta cu sancțiuni majore în temeiul noii legislații australiane. Printr-un rar acord între toate forțele politice, Parlamentul Federal urmează să adopte astăzi legile propuse.
Cunoscut sub numele de proiectul de lege Magnitsky, după denunțătorul care a murit într-o închisoare din Moscova după ce a acuzat oficialii ruși de fraudă fiscală, ar permite guvernului federal să vizeze persoane care comit acte flagrante de interes internațional. A fost adoptată aseară de Senat cu sprijin unanim și este de așteptat să fie susținută astăzi de Camera Reprezentanților.
Noua lege ar da guvernului australian puterea de a viza oficialii chinezi care comit abuzuri ale drepturilor omului, susținătorii corupți ai președintelui rus Vladimir Putin și unii hackeri cibernetici.