Evenimentul Zilei > Social > Episcopul vicar de Iași, Calinic Botoșăneanul, posibil urmaș al lui IPS Pimen la Arhiepiscopia Sucevei
Episcopul vicar de Iași, Calinic Botoșăneanul, posibil urmaș al lui IPS Pimen la Arhiepiscopia Sucevei

Episcopul vicar de Iași, Calinic Botoșăneanul, posibil urmaș al lui IPS Pimen la Arhiepiscopia Sucevei

Înalții prelați ai Bisericii Ortodoxe Române au demarat procedurile pentru alegerea celui care-i va urma Înaltpreasfințitului Pimen. Ieșeanul Preasfințitul – PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, este favorit să devină Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Unul dintre cei îndreptățiți oameni ai Bisericii, cu un parcurs foarte bun pentru a ocupa poziția ÎPS Pimen poate fi Calinic Botoșăneanul – Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Acesta are și o legătură specială cu Bucovina. În luna martie a anului 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic. Sfântul Sinod se  va întruni în 40 de zile pentru a se face alegerea. La acel moment va fi decis cine va fi ocupantul acestei poziții importante în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților”, au transmis surse din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru bzi.ro.

PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, s-a născut la 18 noiembrie 1957, în orașul Iași. În luna martie a anului 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic. În perioada 1985-1989, cu binecuvântarea Preafericitului (PF) Teoctist, pe atunci mitropolit al Moldovei și Sucevei, a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, luându-și licența în 1989 cu lucrarea „Parabolele lui Iisus de Joachim Jeremias”.

În 1986, 14 mai, a fost hirotonit diacon, în Catedrala Mitropolitană din Iași, de PF Teoctist, iar la 15 august, același an, la hramul Mănăstirii Putna, a fost hirotonit ieromonah pe seama aceleiași mănăstiri. La Mănăstirea Putna, a îndeplinit diferite ascultări, printre care: econom, muzeograf, slujitor, mare eclesiarh. În 1990, luna octombrie, a fost numit, de către ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, stareț al Mănăstirii Râșca. În 1991, 25 ianuarie, la propunerea Mitropolitului Daniel, a fost ales, de către Sfântul Sinod, episcop – vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În 1991, 25 martie, a fost hirotonit întru arhiereu în Catedrala Mitropolitană de: ÎPS Daniel, ÎPS Pimen, PS Eftimie. Astfel, la acest moment, se pare că PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, îl are ca favorit pe PS Calinic Botoșăneanul.

ÎPS Pimen, anul trecut, l-ar fi preferat pe PS Damaschin Luchian, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu rangul de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu titulatura Dorneanul

(Sursa Foto-Doxologia.ro)