Despre ce este vorba! Curtea Constituțională din Republica Moldova (CCM) a validat alegerile prezidențiale, chiar dacă a admis că în cadrul scrutinului au avut loc încălcări grave. Una dintre abaterile grave de la norma legală este implicarea Bisericii în canpania electorală.

Ministerul Justiției va acționa biserica în instanță

Curtea a acceptat argumentele Maiei Sandu privind implicarea agresivă în cadrul alegerilor prezidențiale a reprezentanților Mitropoliei Moldovei. CCM se referă, în special, la Mitropolitul Vladimir și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, care au utilizat un limbaj extremist, xenofob, homofob și sexist la adresa Maiei Sandu. „Aceste fapte fiind de notorietate publică şi confirmate de rapoartele observatorilor naționali și internaționali”, a spus Curtea. CCM a cerut Parlamentului să adopte niște mecanisme clare și prompte pentru a nu admite implicarea Bisericii în campania electorală, iar Ministerului Justiției i-a amintit că acesta poate să acționeze în instanța cultele care încalcă legea. Totodată, CCM a menționat posibilitatea sistării unui cult religios pe o perioadă de un an pentru implicare în politică, titrează deschide.md

Episcopul Ioan de Soroca, vicar mitropolitan, persoana responsabilă pentru comunicarea în diverse cazuri ce țin de biserică și stat, a declarat pentru Deschide.MD că nu cunoaște nimic despre recomandarea Curții Constituționale. El nu este la curent cu decizia CCM din 13 decembrie, dar susţine că Mitropolia regretă implicarea preoților în campania electorală și chiar i-a îndrumat pe clerici să nu se implice în politică.  

„Sancționarea bisericii înseamnă război civil”

Totodată, dacă parlamentul va institui un mecanism privind sancționarea promptă și imediată a slujitorilor bisericii pentru implicarea în politică, Marchel va condamna personal acest lucru. „Mai mult ca atât, vreau să vă spun că sancționarea bisericii înseamnă război civil! Deoarece sancționarea cultului, așa cum înțeleg eu, înseamnă restricționarea prestării serviciilor duhovnicești și bisericești sau chiar închiderea bisericilor”, a punctat Episcopul Marchel.