Episcopul Hușilor, despre cel mai mare blestem al credincioșilor: Noi trăim acest sindrom de sevraj

Episcopul Ignatie al Hușilor, acuzații la adresa lui CTP. Sursa foto: Arhica EVZ

Episcopul Ignatie al Hușilor a dezvăluit care este cel mai mare blestem al crecincioșilor și cum pot scăpa de el. Acesta a mai declarat că unele dependențe pot duce la probleme grave și la sevrajul minții.

Episcopul Ignatie al Hușilor i-a îndemnat pe credincioși să adauge la postul alimentar și sufletesc și un „post mediatic”. El a declarat că toți oamenii sunt dependeți de tehnologie și că ajung sclavii telefoanelor. Printre efectele nocive ale tehnologiei asupra minţii umane se numără și risipirea minții, potrivit acestuia.

„Despre un al treilea tip de post se vorbește foarte puţin, deși ar trebui să o facem mai mult acum, când trăim într-o perioadă a mediilor digitale. Suntem dependenţi de tehnologie. Cineva spunea, atât de sugestiv, că toate aceste device-uri sunt niște instrumente, care ne folosesc pe noi, ca pe alte instrumente (devenim instrumentele propriilor noastre instrumente). Prin dependenţa excesivă de tehnologie, noi devenim niște instrumente ale acestora.

Efectele nocive ale tehnologiei asupra minţii umane, prin folosirea excesivă, sunt subliniate, cu asupra de măsură, de către cei care au această competenţă. Iar unul dintre aceste efecte este risipirea minţii. Omul nu mai trăiește unitar în mintea și în inima sa, ci este dezintegrat, pentru că nu mai are deprinderea de a se concentra pe un anumit lucru. Prin folosirea excesivă a tehnologiei, atenţia noastră este fragmentată, și devenim obosiţi din punct de vedere psihic. Al treilea tip de post este cel mediatic (de la tehnologie). Într-o primă fază, să încercăm, la modul cât se poate de radical, ca, în prima săptămână din Postul Mare, să folosim telefonul doar pentru a comunica, nefolosind niciuna dintre reţelele de socializare.

Sursa: Arhiva EVZ

Acest test, pe care ar fi minunat dacă ni l-am asuma, va descoperi gradul nostru de dependenţă faţă de tot ceea ce ţine de mediile digitale. Vom deveni neliniștiţi, exact ca în ipostaza celui care este dependent de alcool și intră în sevraj. Dacă ajunge la un strop de băutură, totul se rezolvă – iese cu brio din acel sindrom de sevraj care se instalează la nivelul corpului său. Şi noi trăim acest sindrom de sevraj, manifestat altfel – prin neliniște, prin preocuparea de a deschide telefonul, de a ne uita pe notificările care ne vin și de a intra în acea lume virtuală”, a spus el.

Tehnologia, blestemul din ziua de azi

Episcopul a mai declarat că tehnologie devine un blestem doar atunci când o folosim excesiv. El le-a recomandat credincioșilor să țină acest post mediatic și să analizeze schimbările.

„Dacă vom reuși, în prima săptămână a Postului Mare, să postim de la tehnologie, pe lângă faptul că ne vom descoperi propriile limite, ne vom vedea măsura duhovnicească și vom vedea că nu suntem oameni liberi, vom descoperi și bucuria unei liniști extraordinare, a unei păci lăuntrice pe care o vom primi. Tehnologia, în sine, nu este un blestem, ci este o mare binecuvântare, ca orice lucru pe care Dumnezeu l-a lăsat în lumea aceasta. Ea devine un blestem, în momentul în care o folosim în mod excesiv.

Cu toţii ne informăm de pe telefoane – aceste mici device-uri. Prea puţini mai folosim calculatoarele sau laptopurile – acestea se folosesc în instituţii. În momentul în care intrăm pe o pagină de internet și începem să navigăm, dăm dintr-o pagină în alta, nu avem răbdare să citim ceva. Dacă găsim ceva specific, care atinge puţin sufletul nostru, vom zăbovi mai mult, dar vom avea tendinţa de a scrolla – de a da tot timpul sus-jos - să vedem ce mai apare pe paginile pe care navigăm.

Vrând-nevrând, acest tip de comportament digital se va transpune și în viaţa noastră de zi cu zi, în relaţiile cu semenii noștri. Nu vom face altceva, decât să „navigăm” în relaţiile cu semenii, superficial și grăbit, exact în felul în care deschidem telefonul. Nu avem răbdare să rămânem pe o pagină, ci vrem să aflăm cât mai multe, dar fără să se sedimenteze vreo anumită informaţie din ceea ce citim, doar intră în capul nostru și avem impresia că am acumulat extraordinar de multe”, a mai spus episcopul, potrivit știripesurse.