Spovedania în Postul Mare. Ce nu au voie să facă credincioșii. „Facem o mare greşeală”

Spovedania în Postul Mare. Ce nu au voie să facă credincioșii. „Facem o mare greşeală”

Un celebru preot a dezvăluit cum se face cu adevărat spovedania în Postul Mare, ce nu au voie să facă credincioșii și ce nu trebuie să mănânce în această perioadă.

Postul Mare sau Postul Paştilor începe pe 27 februarie și se termină pe 15 aprilie. Maia mulți preoți au explicat cum se face spovedania în Postul Mare, dar și ce trebuie să respecte credincioșii pentru a avea parte doar de lucruri bune.

„Voind să posteşti, să nu ai chipul trist, precum iudeii, ci la arătare să fii vesel aşa cum spune Evanghelia: Când Postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii, că ei îşi smolesc feţele ca să arate oamenilor că postesc. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şu faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti”, scrie Sfântul Vasile cel Mare.

În acest post nu se mănâncă: lapte, brânză, carne, ci numai legume fierte (fără grăsimi) şi fructe. În zilele de dezlegare este permis untdelemnul şi vinul, adică: sâmbăta, duminica, la 9 martie (Sfinții 40 de Mucenici), la 25 martie (Buna Vestire), când este şi dezlegare la peşte, ca şi în Duminica Floriilor.

Ne puteți urmări și pe Google News
Când începe Postul Paștelui 2023 și ce trebuie sa ştie toți credincioșii. Rugăciunea de spus în Postul Mare

Când începe Postul Paștelui 2023 și ce trebuie sa ştie toți credincioșii. Rugăciunea de spus în Postul Mare

Preoții le-au recomandat creștinilor să nu înceapă Postul Mare cu ură în suflet și să-i ierte pe cei care au făcut rău. „Cel care în inima sa are minciună, ură şi osândire, acela să-şi curăţească mai înainte sufletul, şi atunci a păşit deja către post şi către rugăciune” (Sfântul Efrem Sirul). „Nu se cuvine a ţine nici nunţi sau zile de naştere în Patruzecime.”

Când trebuie să ne spovedim

Ei au mai declarat că spovedania poate să fie făcută de fiecare dacă când simțim nevoia. ,,Să ne spovedim şi să ne cuminecăm în fiecare din cele patru posturi mari de peste an ori, dacă nu putem, cel puţin o dată pe an, în postul Sfintelor Paşti”, arată preotul profesor Nicolae Necula în volumul „Biserică şi Cult pe înţelesul tuturor”.

Spovedania cel puţin o dată pe an, în Postul Paştelui, este una dintre poruncile bisericeşti. Preoții le-au mai recomandat credincioșilor să nu meargă să se spovedească în ultimul moment.

„Se ştie că ultima săptămână, a Patimilor, este plină de slujbe bisericeşti foarte importante, cum sunt spre exemplu Deniile. În această săptămână preotul nu mai găseşte timp şi pentru spovedit. Dacă noi îl aglomerăm sau îl asaltăm cu spovedania în ultimele zile, facem o mare greşeală, fiindcă, fiind nevoit să îi spovedească pe toţi, nu mai are timp să îi consulte pe fiecare în parte, şi atunci spovedania devine formalistă şi incompletă”, atrage atenţia părintele, potrivit Doctorulzilei.