Episcopul diecezei de Timișoara, ALES și binecuvântat de PAPA FRANCISC. Stema episcopală conține simboluri SECUIEȘTI
Editura Evenimentul si Capital

Episcopul diecezei de Timișoara, ALES și binecuvântat de PAPA FRANCISC. Stema episcopală conține simboluri SECUIEȘTI

Autor: | | 0 Comentarii | 668 Vizualizari

Noul episcop al diecezei de Timişoara, József Csaba Pál, în vârstă de 64 de ani, numit, pe 16 mai, de către Papa Francisc a fost consacrat luni.

În timpul ceremoniei s-a citit mesajul de binecuvântare apostolică a Papei Francisc. Motto-ul noului episcop este „Păstrează-i în numele tău”, şi a fost ales din rugăciunea lui Cristos pe muntele Măslinilor. Stema sa episcopală conţine soarele şi luna, reprezentând originile sale secuieşti, precum şi simbolul Sfintei Treimi, şi totodată simbolul limbilor de foc reprezentând multietnicitatea Banatului.

La ceremonia din Catedrala Sf. Gheorghe din Timişoara, care s-a desfăşurat în trei limbi – germană, maghiară şi română – au participat aproximativ 40 de episcopi romano-catolici din România, Ungaria, Serbia, Croaţia, Germania, respectiv greco-catolici care, conform ceremoniei, au atins cu mâna creştetul episcopului József Csaba Pál, conform agenției ungare de știri, MTI.

Ceremonia de consacrare a episcopului şi predarea simbolurilor pastorale au fost oficiate de episcopul care se retrage, Martin Roos, de arhiepiscopul de Bucureşti, Ioan Robu şi de arhiepiscopul de Alba Iulia, György Jakubinyi.

În salutul său pastoral, József Csaba Pál a subliniat că celălalt om, celălalt popor trebuie privit ca un dar al lui Dumnezeu, şi a considerat că este de dorit să fie urmărit principiul “unităţii în diversitate”. El a considerat că în dieceza de Timişoara, maghiarii, românii, germanii, croaţii, bulgarii şi slovacii “doar împreună pot îndeplini dorinţa Domnului”.

„Primeşti o funcţie cu mare greutate. De aceea, să invoci cu stăruinţă sprijinul ceresc, pentru ca întărit de virtutea Mântuitorului, susţinut de ocrotirea Sfântului episcop Gerard şi al Sfântului Ioan de Nepomuk, patronul Banatului, avându-ţi alături ajutorul deplin al Sfintei Fecioare Maria de la Radna, să te străduieşti să vesteşti cu eficacitate învăţătura aducătoare de mântuire din care toţi credincioşii să dobândească cele mai bogate beneficii spirituale” – a transmis Papa Francisc în mesajul său.

Episcopul care se retrage, Martin Roos a reamintit că diecezele de Timişoara, de Szeged şi de Zrenjanin s-au format din dieceza de Cenad, şi păstrează şi acum relaţii de fraternitate, sunt strâns legate între ele, deoarece au o istorie comună.

La finalul ceremoniei, Zsolt Semjén, vicepremierul guvernului ungar a transmis mesajul guvernului de la Budapesta şi salutul prim-ministrului Viktor Orbán. Potrivit lui Semjén, creştinismul a privit dintotdeauna lucrurile prin prisma naţiunii şi a susţinut că fiecare naţiune, parte de naţiune şi naţionalitate este un gând al lui Dumnezeu, o valoare unică şi irepetabilă. Semjén a reamintit: Isus i-a rugat pe enoriaşii săi “să facă toate popoarele” discipolii lor, şi nu s-a referit la persoane individuale. El a adăugat că creştinismul nu a strangulat existenţa naţională, ci prin înnobilarea acesteia a făcut posibilă supravieţuirea şi dezvoltarea existenţei naţionale, şi a respins întotdeauna cele două extreme: ignorarea propriei naţiuni şi şovinismul.

„Misiunea şi sarcina Bisericii este şi aceea de a învăţa toate naţiunile în spiritul diversităţii şi al bogăţiei, să transmită fiecărei naţiuni mesajul lui Cristos astfel ca toate naţiunile, părţi ale naţiunilor, şi minorităţile să-l poată proslăvi pe Dumnezeu în propria lor limbă maternă şi în propria lor cultură” a declarat vicepremierul, care a fost îndelung aplaudat.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate