Epidemie de hepatită în școlile din Constanța. Făgădău:“Directorii să îi trimită acasă, fără jenă, pe cei care nu sunt spălați”
- Feri Predescu
- 10 decembrie 2019, 22:18
Numărul cazurilor de hepatită virală A în școlile din Constanța a crescut îngrijorător, în ciuda apelurilor autorităților la creșterea exigenței profesorilor în ceea ce privește igiena personală a elevilor. Municipalitatea a trimis și echipe de control în toate școlile și grădinițele din oraș, verificând condițiile igienico sanitare din unitățile de învățământ.
Consilierii locali ai municipiului Constanța au aprobat, în ședința CLM de marți, alocarea sumei de 1,6 milioane de lei pentru procurarea de materiale dezinfectante și pentru lucrări adiacente în vederea creșterii condițiilor de igienă în școlile, liceele și grădinițele din oraș. Asta pentru că, potrivit primarului Decebal Făgădău, epidemia de hepatită nu numai că nu s-a stins, ba, dimpotrivă, s-a extins. “Am dispus alcătuirea unei echipe mixte de control, care a mers în toate grădinițele, școlile și liceele din Constanța și, totodată, am întocmit un necesar pentru fiecare unitate școlară pentru materiale igienico sanitare, nu săpun, nu hârtie igienică, ci dezinfectant și covorașe, astfel încât să combatem epidemia de hepatită”, a declarat Decebal Făgădău.
Primarul Constanței crede că directorii instituțiilor de învățământ, diriginții, ar trebui să fie din ce în ce mai severi cu cei care nu vin la școală în condiții optime. “Mă refer clar la igiena personală. Acest lucru l-am făcut în mijloacele de transport în comun și continuăm să îl facem și în școli”, a spus Făgădău, făcând referire la decizia, luată în urmă cu o lună, prin care constănțenii certați cu igiena să fie dați jos din autobuzele societății de transport public CT Bus. “Tocmai de aceea, îi rog pe directori fără nici un fel de jenă să îi trimită acasă pe cei care nu sunt spălați”. Toate instituțiile de învățământ din Constanța vor fi obligate să aibă la fiecare intrare/ieșire din școală dezinfectant și covorașe, pentru a preveni extinderea epidemiei de hepatită A.
Cu cei 1,6 milioane de lei, școlile vor trebui să fie curate, cu instalații sanitare și toalete dezinfectate frecvent. Directorii nu pot fi sancționați dacă nu iau măsuri dar, “întrucât ne aflăm la finele anului și, cel mai probabil, sumele rămase necheltuite le vom retrage, sper ca în termen de o săptămână să poată achiziționa, mai ales că vorbim de cumpărări directe, cele necesare pentru a avea un confort din punctul acesta de vedere în unitățile școlare din Constanța”. Directorul DSP Constanța, Cristina Schipor, a declarat, pentru EVZ, că s-au înregistrat mai multe focare epidemice în câteva școli din oraș. Autoritățile sanitare iau însă măsuri la apariția fiecărui caz, închizând clasa sau școala pe timpul igienizării.