Epidemia de rujeolă aruncă America în isteria anti-vaccin

Epidemia de rujeolă aruncă America în isteria anti-vaccin

De o parte și de alta a spectrului politic, liderii americani îndeamnă populația să își vaccineze copiii, pe fondul unei dezbateri frenetice.

O epidemie de rujeolă izbucnită în statul California, cu peste 100 de cazuri confirmate până acum, a pus pe jar autoritățile americane care încearcă să o țină sub control și să prevină extinderea sa. În paralel cu eforturile medicilor, o dezbatere aprinsă are loc pe tema necesității vaccinării copiilor, în condițiile în care revenirea rujeolei în SUA coincide cu tendința crescândă, manifestată la părinți, de a refuza vaccinarea minorilor de teamă că acest triplu vaccin (împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei) este responsabil pentru creşterea cazurilor de autism. Cu toate acestea, multe studii ştiinţifice demne de încredere au negat în mod clar orice legătură.

Politicienii intervin

Potrivit celor mai recente informații furnizate de autoritățile americane, cazurile de rujeolă s-au extins în alte 12 state, dând dezbaterii în curs o anvergură națională. Îngrijorarea este cu atât mai mare, cu cât rujeola, o boală foarte contagioasă, era considerată ca fiind eradicată în SUA încă din 2000. De unde a pornit însă toată dezbaterea? Ziarul Daily Telegraph scrie că la baza temerilor părinților care refuză să își vaccineze copiii contra rujeolei stă un studiu eronat publicat, în 1998, în revista medicală Lancet. Deși conexiunea dintre vaccin și autism a fost infirmată, reverberațiile „cercetării” se simt și acum, atât în SUA, cât și în Europa, unde anul trecut s-au înregistrat 4.100 de cazuri de rujeolă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe fondul acestei isterii, însuși președintele american, Barack Obama, a intervenit și a făcut apel la părinți să își vaccineze copiii. Un mesaj ușor ironic, dar ferm în egală măsură, a fost postat pe Internet și de Hillary Clinton, cea pe care analiștii o dau drept candidat sigur la prezidențialele de anul viitor. „Știința este fără echivoc: Pământul este rotund, cerul este albastru, iar vaccinurile sunt eficiente. Haideți să ne protejăm toți copiii!”, a scris ea. „Bunicile știu cel mai bine”, a adăugat fostul secretar de stat, referindu- se la nepoțelul născut de fiica sa, Chelsea, în septembrie 2014.

Campanie de informare

Și de cealaltă parte a spectrului politic, în rândul republicanilor, dezbaterea a divizat partidul în două tabere. Rand Paul, de profesie medic și un alt nume vehiculat pentru cursa prezidențială din 2016, a declarat că părinții au dreptul să decidă cu privire la tratamentul aplicat propriilor copii. Poziția sa a fost împărtășită și de Chris Christie, coleg de partid și guvernator al statului New Jersey, și el posibil candidat în scrutinul de anul viitor.

Declarațiile lor au stârnit critici aspre, iar cei doi au fost nevoiți să revină și să admită, în final, că „vaccinurile salvează vieți”. Și John Boehner, al treilea om în ierarhia de la Washington, a recomandat public americanilor să își vaccineze copiii.

Pentru a risipi temerile populației, Centrul American pentru Controlul Bolilor a început o amplă campanie publică de informare pe tema vaccinării anti-rujeolă. „Dacă alegeți să nu vă vaccinați copilul, atunci și sănătatea celorlalți copii din comunitatea în care trăiți este pusă în pericol”, a avertizat Tom Frieden, directorul centrului.