Comercializarea energizantelor către minori, interzisă. Ce amenzi riscă vânzătorii
- Mădălina Sfrijan
- 20 februarie 2024, 16:19
Minorii nu își vor mai putea cumpăra energizante din magazine. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care impune această regulă pentru comercianți. Scopul acestei măsuri este de a combate consumul acestor băuturi.
Copiii nu vor mai putea cumpăra energizante din magazine. Proiectul de lege care vizează prevenirea şi combaterea efectelor consumului acestor băuturi de către populaţie, a fost adoptat de Camera Deputaților.
Proiectul de lege prin care se interzice comercializarea de astfel de băuturi de către minori, a fost adoptat, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor. În acest sens au fost înregistrate 238 de voturi „pentru”, unul singur „împotrivă” șu 12 abţineri.
Astfel, comercianții nu vor mai putea pune în vânzare pentru minori băuturi energizante care conțin carbohidrați, minerale, dar și substanţe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona. De asemenea, unele produse de acest gen pot conține și alți compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.
Aceste băuturi vor fi interzise consumului în incinta unei instituţii de învăţământ sau a unei instituţii de sănătate. Scopul acestui demers este de a combate consumul băuturilor care conțin substanțe ce afectează sistemul nervos central.
Ce conțin aceste băuturi energizante
Băuturi energizante multe substanţe care au un efect pe termen limitat asupra sistemului nervos central. Numeroase companii de profil pun la vânzare energizante car econțin aproximativ 200 mg de cofeină, cantitatea din două cești de cafea.
Conform unui raport al Centrelor pentru Controlul și prevenirea bolilor (CDC în 2007, 1.145 de adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au ajuns la urgență din cauza efectelor unor băuturi energizante. În anul 2011, pragul a ajuns la 1.499. De asemenea, la nivel mondial, au fost înregistrate și decese.
Vânzarea de energizate către tineri, interzisă. Amenzi de până la 30.000 de lei
Proiectul prevede și amenzi usturătoare pentru operatorii economici care încalcă aceste prevederi. Astfel, aceștia riscă să primească amenzi de până la 30.000 de lei. Totodată, în cazul celor car încalcă aceste prevederi în mod regulat, ar putea fi aplicată inclusiv măsura de suspendarea activității, pe o perioadă cuprinsă între 10 și 20 de zile.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.